بررسی جایگاه فرهنگ و مسکن و اصول پایداری اجتماعی و رفتاری انسان و محیط و ارتقاء سرزندگی در کیفیت زندگی در مجتمع های مسکونی ( امنیت، سرمایه اجتماعی، تعاملات اجتماعی)

بررسی جایگاه فرهنگ و مسکن و اصول پایداری اجتماعی و رفتاری انسان و محیط و ارتقاء سرزندگی در کیفیت زندگی در مجتمع های مسکونی ( امنیت، سرمایه اجتماعی، تعاملات اجتماعی)

علی کارگر1 شراره یاری2 علی پورکلانکش3

1) دانشجوی کارشناسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد صوفیان
2) دانشجوی کارشناسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد
3) دانشجوی کاردانی معماری دانشگاه غیرانتفاعی نبی اکرم

محل انتشار : کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشور های جهان اسلام(cau2018.ir)
چکیده :
در دهه های اخیر به دلیل تغییر در ویژگی های جمعیتی و اجتماعی تنوع زیادی را در مسکن مشاهده بوده که در شکل گیری مجتمع های مسکونی داشته است. در دهه پایانی قرن بیستم و شروع قرن بیست و یکم، پایداری به عنوان یکی از مباحث مطرح در کلیه عرصه ها، به ویژه در عرصه های فضای شهری و معماری مطرح بوده است. این موضوع می تواند از طریق سه مولفه اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی در کنار یکدیگربه تعادل می رسد. وجه اقتصادی معمولا به علت انگیزه های مالی و انتفاعی توسط سرمایه گذاران رعایت می گردد. هدف از طراحی مسکن و محیط، تنها بر محور بیان های زیبایی شناسانه قرار نمی گیرد. بلکه طراحان معمولا از طریق ادراک موضوع طراحی، تشخیص مسائل و ارائه راه حل ها، طراحی را به نتیجه می رسانند که نه تنها به نیازهای کیفی کاربران پاسخ می گوید بلکه محیط زیبا نیز خلق می نماید. بنابراین هدف طراحی، خلق محیطی با اجزایی نظیر، قرارگاه های رفتاری و مبلمانی است که همه آنها متناسب با نیازهای رفتاری، انتظارات، توقعات و نیازهای کیفی کاربران متناسب قرار می گیرد. پایداری مجتمع های مسکونی از بعد اجتماعی شامل عدالت، زیبایی شناسی، آسایش، امنیت و رشد کودکان، هویت اجتماعی، تعاملات اجتماعی، سرمایه اجتماعی و سایر مسائل مشابه مورد بررسی قرار می گیرد. و در بین مسائل مختلف، در مجتمع های مسکونی امنیت جایگاه ویژه ای در آرامش و افزایش کیفیت زندگی شهری خواهد داشت. امنیت از نظر لغوی به معنای راحتی و آسوده و بیم گردانیدن می باشد. و مفهوم آن به دفاع یا حفاظت از خود و خانواده، دوستان و اموال باز می گردد که خود نشان دهنده ضرورت بحث می باشد. نتایج حاصل مقاله حاکی از آن است که ایجاد جایگاه فرهنگ و مسکن، اصول پایداری اجتماعی، رفتارهای انسان و محیط، ارتقاء سرزندگی، کیفیت زندگی مجتمع های مسکونی( امنیت، سرمایه اجتماعی، تعاملات اجتماعی) که از طریق سیاست های پیشگیرانه تلفیقی معماری و روابط اجتماعی- فرهنگی و برقراری تناسب میان تراکم جمعیتی و مجموعه های مسکونی، تحقق خواهد پذیرد بر این اساس این مقاله به بررسی جایگاه های فرهنگ و مسکن، اصول پایداری، رفتارهای انسان و محیط و... در مجتمع های مسکونی می پردازد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و اینترنتی می باشد.
کلمات کلیدی : فرهنگ و مسکن اصول پایداری انسان و محیط ارتقاء سر زندگی در مجتمع های مسکونی