تاثیر دستگاه ضد عفونی کننده با تکنولوژی پلاسمای اکسیژن و تیغه های نانوتیتانیوم بر هوای سالن و سطوح کاری کارخانجات نان، کیک و کلوچه

تاثیر دستگاه ضد عفونی کننده با تکنولوژی پلاسمای اکسیژن و تیغه های نانوتیتانیوم بر هوای سالن و سطوح کاری کارخانجات نان، کیک و کلوچه

عباس رنجی1 حمید اکبری راد2

1) مدیرعامل شرکت دانش بنیان راهبران توسعه پارسی گیل
2) دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران، مدیر QC/R&D مجموعه ی شیرینی لیلی سلمانشهر

محل انتشار : همایش ملی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت (fssh.ir)
چکیده :
مقدمه آلودگی های میکروبی بالاخص قارچی یکی از موضوعات بسیار مهم در صنعت غذا به حساب می آیند. فراورده های غذایی می توانند در مراحل مختلف فرایند در زنجیره ی تولید تا عرضه دچار مشکلات میکروبی شوند (Bhatnagar-Mathur et al., 2015). روش های مختلفی در تولید نان، کیک، کلوچه و شیرینی های آردی برای کاهش بار میکروبی در نقاط مختلف فرایند در نظر گرفته می شود (Doulia et al., 2000). استفاده از مواد ضد عفونی کننده، ازن، استفاده از پرتو UV و ... از انواع مرسوم اند (Mahnot et al., 2019). در این بررسی به یکی از روش های کاربردی یعنی ضدعفونی توسط پلاسمای اکسیژن با تیغه های نانوتیتانیوم پرداخته شده است. در این روش، الکترون ها، یون های مثبت و منفی، رادیکال های آزاد، و دیگر مولفه های فعال اتمی و مولکولی در محیط گازی و در فشار اتمسفر ایجاد می گردد (Filipić et al., 2020 Ott et al., 2021;). این تکنولوژی قادر است با اکسید کردن میکروارگانیسم های محیط آنها را غیر فعال و از بین ببرد (Venkataratnam et al., 2020). مواد و روش ها در ابتدا از چند نقطه مشخص در محیط، پلیت هوا و سوآب YGC (مطابق استاندارد ملی ایران 4806) گرفته شد. سپس پلاسمای اکسیژن توسط دستگاه PG1 (پتنت WO 2017/081512 A1 شرکت راهبران توسعه پارسی گیل) در شرایط 15، 25 و 35 وات در طی 4، 6، 8 و 10 دقیقه به محیط مورد نظر ساطع و نمونه برداری مجدد انجام گرفت. تاثیر گذاری پس از 5 روز انکوباتور گذاری در دمای c˚25 مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها نتایج نشان داد که دستگاه در 35 وات و طی 10 دقیقه بیشتر از 95 درصد اثرگذاری دارد. بحث و نتیجه گیری در مطالعات پیشین به تاثیر گذاری پلاسمای اکسیژن بر میکروارگانیزم ها اشاره شده است (Tolouie et al., 2018; Sarangapani et al., 2018; Ryu et al., 2013). این روش در حذف سلول های کپک و مخمر از هوای سالن تولید، سطوح کاری و دستگاه ها می تواند تاثیر مثبت داشته باشد، لذا استفاده از آن در صنایع نان و شیرینی توصیه می گردد.
کلمات کلیدی : پلاسمای اکسیژن تیغه های نانوتیتانیوم نان کیک کلوچه