اندازه گیری بهره وری آب در تولید محصولات کشاورزی استان تهران

اندازه گیری بهره وری آب در تولید محصولات کشاورزی استان تهران

قادر دشتی1 سمانه نیکان2 پری ناز چاوشی3

1) استاد اقتصاد كشاورزي، دانشكده كشاورزي، دانشگاه تبريز
2) کارشناس ارشد اقتصاد كشاورزي، دانشكده كشاورزي، دانشگاه تبريز
3) دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد كشاورزي، دانشكده كشاورزي، دانشگاه

محل انتشار : اولین کنگره بین‌المللی احیاء بوم‌شناختی بر پایه طبیعت (با تأکید بر صیانت از شتر دوکوهانه)(neruma.ir)
چکیده :
نظر به محدودیت منابع آب توجه به بهره وری آب در تولید محصولات کشاورزی اهمیت انکارناپذیری دارد. در این مقاله به بررسی بهره-وری آب در تولید محصولات زراعی عمده در استان تهران پرداخته شد. بدین منظور از شاخص عملکرد به ازاء واحد حجم آبCPD ، شاخص درآمد به ازاء واحد حجم آب BPD و شاخص بازده خالص به ازاء واحد حجم آب NBPD استفاده شده است. برای محاسبه¬ی شاخص¬های مذکور اطلاعات مورد نیاز از وزارت جهاد كشاورزي براي سال 9۹-139۸ تهيه شد. نیاز آبی خالص گیاهان از طریق نرم¬افزار NETWAT و نیاز ناخالص آبی بر اساس متوسط راندمان آب مزارع استان تهران محاسبه گردید. نتایج نشان داد که اولویت کشت محصولات مورد بررسی بر اساس شاخص¬های CDP، BPD و NBPD به ترتیب ذرت علوفه¬ای، یونجه و جو می¬باشد. بدین¬ترتیب در تعیین ترکیب بهینه کشت محصولات زراعی استان تهران بایستی توجه ویژه¬ا¬ی به محصولات ذرت علوفه¬ا¬ی و یونجه گردد چرا که میزان عایدی حاصل از هر واحد آب در آنها بالاتر می¬باشد.
کلمات کلیدی : : اخص بهره وری CDP BPD و NBPD