الویت بندی شاخص های معماری داخلی موثر بر سلامت روان در طراحی داخلی منزل مسکونی از دیدگاه معماران

الویت بندی شاخص های معماری داخلی موثر بر سلامت روان در طراحی داخلی منزل مسکونی از دیدگاه معماران

شایسته سادات کثیریها1 قاسم امیدوار2

1) دانشجو کارشناسی ارشد معماری داخلی، گروه معماری داخلی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران
2) دکتری معماری – مدریت پروژه و ساخت، دانشگاه UM، مالزی، کارشناسی ارشد مدریت پروژه و ساخت، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران، عضو هیئت علمی گروه معماری داخلی – دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران

محل انتشار : چهارمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا(4icrsie.com)
چکیده :
با توسعه جوامع انساني و تغيير شيوه زندگي و سكونت مردم، توجه معماران، طراحان و برنامه ريزان به كيفيت فضاها و محيط ها ساخته شده افزايش يافته است به همین دلیل طراحي فضاها به عنوان ابزاري براي شكل دادن به محيط زندگي و پاسخگويي به توقعات و نيازهاي انسان اهميت بيش تري پیدا کرده است، به همین جهت پژوهش هاي بسیاری درباره تأثير متقابل محيط يا فضاي ساخته شده بر ذهنيات و رفتارهاي انسان، صورت گرفته است. هدف از این پژوهش دستیابی به الویت بندی شاخص های معماری داخلی موثر بر سلامت روان در طراحی منازل مسکونی است. در این مقاله با استفاده از روش کمی پیمایشی و توزیع پرسشنامه ای در مقیاس لیکرت میان معماران و معماران داخلی توزیع شد و شاخص های طراحی منزل مسکونی نظر سنجی شد سپس با استفاده از نرم افزار SPSS مهم ترین شاخص های طراحی شناسایی شدند. در نتیجه، داده های استخراج شده نشان داد که مهم ترین شاخص های معماری داخلی موثر بر سلامت روان استفاده از گیاهان در فضاهای داخلی، کنترل آلودگی صوتی، تهویه مناسب هوا و کنترل میزان دمای محیط در منطقه آسایش و تاثیرات رنگ بر روان انسان است. از دیگر موارد تاثیرگذار بر سلامت روان وجود فضاهای خلوت هم برای خلوت فردی و هم برای خلوت جمعی مناسب برای اعضای خانواده است.
کلمات کلیدی : معماری داخلی - سلامت روان - منزل مسکونی – روان شناسی محیطی