بهینه سازی روش استخراج RNA از گیاه فندق

مونا رئیس پورشیرازی1 سارا السادات راهپیما2 سجاد رشیدی منفرد3 جعفر ذوالعلی4

1) دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر
2) استادیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان,ایران-
3) استادیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه تربیت مدرس
4) استادیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان,ایران-

محل انتشار : سومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(3icsda.ir)
چکیده :
فندق از خانواده Betulaceae بانام علمی Corylus avellana و یکی از مهم‌ترین محصولات آجیلی در جهان است و به خاطر داشتن اسیدهای چرب ضروری، استرول‌ها ، آنتی‌اکسیدان‌ها حائز اهمیت می‌باشد.قسمت‌های مختلف این گیاه حاوی انواع مهمی از متابولیت های دارویی با اثرات ضد سرطانی و ضد میکروبی ارزشمند نظیر تاکسول می‌باشد.تاکسول یک دی ترپنوئید است که اولین بار از درخت سرخدار و سپس از درختان دیگر مانند فندق جداسازی شد.برخلاف اثرات دارویی این گیاه ترکیبات فنولی ومتابولیت های ثانویه دیگری به‌عنوان مشکل اصلی در استخراج RNA مناسب برای تجزیه‌وتحلیل بیان ژن و مهندسی ژنتیک محسوب می‌شوند. هدف از انجام این آزمایش ، مقایسه روش‌های مختلف استخراج RNA از کالوس فندق بود. ازاین‌رو هفت دستورالعمل شامل دو روش دستی و پنج کیت تجاری ازنظر کمیت و کیفت RNA استخراج‌شده ، ارزیابی و مقایسه شدند.به‌منظور ارزیابی از اسپکتروفتومتری ، الکتروفورز ژل آگارز و واکنش RT-PCR استفاده شد.از بین روش‌های موردمطالعه ، کمیت و کیفیت RNAی استخراج‌شده با روش SDS و کیت Total RNA isolation نسبت به روش‌های دیگر مناسب‌تر بود. از محاسن این روش‌ها کوتاه بودن زمان استخراج و کم‌هزینه‌تر بودن آن‌ها است. ساخت cDNA با استفاده از RNAهای استخراج‌شده از طریق این دو روش با موفقیت انجام و واکنش RT-PCR باندهای مورد انتظار را تولید نمود. بنابراین به نظر می‌رسد این روش‌ها برای استخراج RNA مناسب باشد.
کلمات کلیدی : واژه‌هاي كليدي: استخراج RNA فندق ترکیبات فنولی الکتروفورز اسپکتروفتومتری