بررسي هيستوپاتولوژي ميزان آلودگي ساركوسيستیس در دام هاي كشتار شده در كشتارگاه دام شهرستان فردیس

بررسي هيستوپاتولوژي ميزان آلودگي ساركوسيستیس در دام هاي كشتار شده در كشتارگاه دام شهرستان فردیس

رضا بایی لاشکی1

1) کارشناسی ارشد، ناظر بهداشتی بخش خصوصی اداره کل دامپزشکی استان البرز

محل انتشار : چهارمین کنگره سالانه بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران(4icsda.ir)
چکیده :
زمينه و هدف: ساركوسيستوزيس يك عفونت تك ياخته اي مشترك بين انسان و دام است كه توسط گونه¬هاي مختلف ساركوسيستيس ايجاد مي شو د . اين انگل شيوع جهاني داشته و در بسياري از حيوانات آلودگي ايجاد مي نمايد و از نظر بهداشتي و اقتصادي ضررهاي زيادي را وارد مي كند . هدف از اين مطالعه تعيين ميزان آلودگي ساركوسيستيس در دام هاي كشتارشده در كشتارگاه دام شهرستان فردیس با استفاده از روش¬های هيستوپاتولوژي مي باشد. در اين مطالعه قلب 70 رأس بز و 70 رأس گوسفند سالم، اندام هاي مري ،ران، ديافراگم و قلب دام ها به صورت ماكروسكوپي از نظر وجود كيست ساركوسيستيس بازرسي شدند. در صورت مشكوك و يا سالم نبودن اين اندام ها ، قلب جهت تهيه مقطع پاتولوژي در فرمالين نگهداري و پس از تهيه مقطع مورد مطالعه ميكروسكوپي قرار گرفت. اطلاعات جمع آوري شده به صورت توزيع فراواني گزارش گرديد. از تعداد 140 دام مورد بررسي در بازرسي ماكروسكوپي وجود كيست در ديافراگم 7/15 درصد گوسفندان و 8/2 درصد بزها و در مری 1/7 درصد گوسفندان و 4/1 درصد بزها يافت شد. در بررسي ميكروسكوپي ميزان آلودگي ساركوسيستيس در قلب¬هاي به ظاهر سالم در گوسفند 80 درصد و بز 70 درصد نشان داده شد. با توجه به شيوع بالاي آلودگي ساركوسيستيس در جهان و ايران ، همچنين گزارشات مختلف تا 100 درصد آلودگي، به نظر مي رسد مطالعات بيشتري جهت تعيين حساسيت و ويژگي اين روش در مقايسه با ساير روش¬ها ضروري مي باشد . همچنين با توجه به ميزان آلودگي بدست آمده در قلب هاي سالم نياز به دقت در نگهداري صحيح گوشت و پخت كامل گوشت و همچنين تغيير نگرش در نحوه نگهداري دام ها از نوع سنتي به روش صنعتي دام ها توصيه مي شود.
کلمات کلیدی : دام هاي كشتار شده ساركوسيستيس هيستوپاتولوژي فردیس.