امکان‌سنجی طراحي و احداث فرهنگسرا به‌منظور ارتقای هویت فرهنگی با بهره‌گیری از اصول توسعه پایدار شهری (مطالعه موردی: شهر دزفول)

امکان‌سنجی طراحي و احداث فرهنگسرا به‌منظور ارتقای هویت فرهنگی با بهره‌گیری از اصول توسعه پایدار شهری (مطالعه موردی: شهر دزفول)

زهره يادگاري1 شايان حجت پناه2 محمد معهود3

1) دانشجوي كارشناسي ارشد مديريت پروژه و ساخت دانشگاه مهرالبرز، تهران
2) تدريس يار كارشناسي ارشد مديريت پروژه و ساخت دانشگاه مهرالبرز،
3) تدريس يار كارشناسي ارشد مديريت پروژه و ساخت دانشگاه مهرالبرز،

محل انتشار : کنفرانس بين المللي ديزاين (معماري، معماري داخلي، طراحي صنعتي) 1397(aiaidafamevents.ir)
چکیده :
تغییرات فرهنگی در ادوار گوناگون تاریخ و ورود افراد مهاجر از نقاط مختلف کشور به شهر دزفول، با فرهنگ¬های متمایز، کمبود اماکن فرهنگی و کاهش سطح کیفیت این اماکن در جهت معرفی هویت فرهنگی اصیل دزفول به ساکنان شهر موجب خواهد شد بسیاری از ارزش‌های اصیل اجتماعی، فرهنگی بومی شهر دزفول به‌تدریج فرهنگ اصیل دزفول روبه‌زوال و نسیان رفته و نسل‌های آینده را دچار عدم ثبات هویت فرهنگی خواهند شد. از طرف دیگر هرسال گردشگران بسیاری از دیگر شهرها و کشورها به شهر دزفول سفر می‌کنند. هدف بسیاری از آن‌ها آشنایی با فرهنگ و هویت شهر دزفول می‌باشد. گردشگران در انتقال فرهنگ شهر دزفول به سایر جوامع نقش مهمی دارند. حال اگر افراد ساکن در چنین شهری خود هنوز به پایداری هویت فرهنگی دست نیافته‌اند چگونه چنین شهری می‌تواند در انتقال هویت فرهنگی خود به دیگران موفق باشد. با توجه به اهمیت پایداری فرهنگی و تأثیر آن بر جامعه در جنبه‌های مختلف و همچنین نیاز دزفول به پایداری هویت فرهنگی لزوم تلاش در جهت پایداری هویت فرهنگی دزفول امری مهم تلقی می‌شود. به‌بیان‌دیگر هویت فرهنگی و بهره‌مندی از فرهنگ بالنده و پیشرو ازجمله عوامل بنیادین برای تحقق توسعه پایدار است و برنامه‌ریزی توسعه پایدار بایستی بر اساس فرهنگ‌های گوناگون و متنوع صورت پذیرد. مستقل از آن، فرهنگسرا بسته به فرهنگ شهر میزبان طراحي می‌شود، درواقع نوعي نمايش فرهنگ آن شهر به‌حساب می‌آید كه مقصود ایجاد یک مرکز فرهنگی با توجه به اقلیم، فرهنگ و هویت و بومی مداری به‌عنوان چرخه حیات بافت قدیمی نيز می‌باشد، و با توجه به اینکه هویت فرهنگی به‌عنوان عنصری پایدار که در کمال یافتن انسان، رشد و ترقی منزلت‌های مختلف یک جامعه و عامل پیروزی یک ملت در سراسر جهان و اتحاد قلبی افراد جامعه تأثیرگذار می‌باشد و همچنین ضرورت نیاز شهرستان دزفول به پایداری هویت فرهنگی و ازآنجاکه فرهنگسرا به‌عنوان یکی از عناصری که می‌تواند در پایداری هویت فرهنگی نقش مؤثری را ایفا کند، لزوم توجه به چگونگی کیفیت طراحی فضایی و کالبدی فرهنگسرا در دزفول و ارائه راه‌کارهایی در جهت بهبود و ارتقاء اهداف موردنظر امری بدیهی و ضروری است.
کلمات کلیدی : هویت فرهنگی ‌ امكان¬سنجي طراحی فرهنگسرا توسعه پایدار شهری بومی‌مداری