اندازه گیری کارایی فنی زعفرانکاران شهرستان مرند

اندازه گیری کارایی فنی زعفرانکاران شهرستان مرند

مریم سیدنظری1 آزاده فلسفیان2

1) دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مدیریت کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2) استادیار، گروه مدیریت کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

محل انتشار : دومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorg.ir)
چکیده :
هدف از مطالعه حاضر اندازه¬گیری کارایی فنی زعفرانکاران شهرستان مرند بوده است. اطلاعات موردنیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از 60 نفر از زعفرانکاران شهرستان مرند در سال زراعی 96-1395 جمع¬آوری شده است. محاسبه کارایی فنی زعفرانکاران با استفاده از تابع تولید مرزی تصادفی به فرم ترانسلوگ صورت گرفته است. نتایج محاسبه کارایی فنی نشان داد که میانگین کارایی فنی زعفرانکاران 8/78 درصد و پایین¬ترین و بالاترین کارایی فنی به ترتیب 8/60 و 3/96 درصد است. گفتنی است که سطوح زیر کشت 2-51/1 هکتار بیشترین مقدار میانگین کارایی زعفرانکاران منطقه را به خود اختصاص داده است. به‌علاوه بررسی مدل ناکارایی نیز نشان داد متغیرهای سابقه کشت زعفران، سطح تحصیلات، سابقه فعالیت کشاورز و میزان آشنایی با کشت زعفران اثر منفی و معنی-داری بر ناکارایی داشته و متغیر شیوه تولید اجاره¬ای اثر مثبت و معنی‌داری بر ناکارایی از خود نشان داده است. با توجه به نتایج این مطالعه، فراهم کردن شرایط لازم جهت دسترسی آسان‌تر و ارزان‌تر کشاورزان به تجهیزات مدرن و همچنین ترغیب کشاورزان به تخصیص بهینه نهاده‌ها، کاهش هزینه‌ها و ارتقای سطح دانش کشاورزان گامی مؤثر در جهت افزایش تولید و بهبود کارایی می¬باشد.
کلمات کلیدی : زعفران کارایی فنی تابع تولید مرزی تصادفی شهرستان مرند