اثر كود نيتروژن بر كميت و كيفيت علوفه در كشت مخلوط جو با شبدر برسيم و خلر

اثر كود نيتروژن بر كميت و كيفيت علوفه در كشت مخلوط جو با شبدر برسيم و خلر

عبدالله جوانمرد1 مصطفی امانی ماچیانی2

1) دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه
2) دانشجوی دکتری اگروتکنولوژی گرایش اکولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه

محل انتشار : دومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorg.ir)
چکیده :
به‌منظور بررسی اثرات کود نیتروژن بر کمیت و کیفیت علوفه جو در کشت مخلوط با شبدر برسیم و خلر، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 15 تیمار و سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال زراعی 1397 اجرا شد. فاکتور اول کاربرد کود نیتروژن در سه سطح صفر، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار و فاکتور دوم الگوهای مختلف کشت شامل کشت خالص جو، کشت خالص شبدر برسیم، کشت خالص خلر، کشت مخلوط ردیفی جو + شبدر برسیم و جو + خلر بود. نتایج نشان داد بیشترین میزان وزن تر و خشک علوفه جو، شبدر و خلر در کشت خالص گیاه بدست آمد. همچنین با مصرف کود نیتروژن میزان عملکرد تر و خشک علوفه سه گیاه افزایش یافت. در تمامی الگوهای مختلف کشت مخلوط نسبت برابری زمین بیشتر از یک بود که نشان دهنده سودمندی الگوهای ذکر شده نسبت به کشت خالص سه گیاه می¬باشد. بیشترین (29/1) و کمترین (02/1) میزان نسبت برابری زمین به ترتیب در کشت مخلوط جو و شبدر با کاربرد 60 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و کشت مخلوط جو و خلر بدون مصرف کود حاصل شد. بیشترین میزان درصد پروتئین در تیمارهای کشت مخلوط جو با شبدر و جو با خلر با مصرف 60 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده می¬توان نتیجه گرفت کشت مخلوط جو به همراه شبدر برسیم و خلر با کاربرد 60 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن باعث افزایش کمیت و کیفیت علوفه گردید.
کلمات کلیدی : درصد پروتئین علوفه لگوم کشت مخلوط کیفیت علوفه نسبت برابری زمین