اثر کودهای آلی، شیمیایی و زیستی فسفره بر عملکرد گاودانه (Vicia ervilia L.)

اثر کودهای آلی، شیمیایی و زیستی فسفره بر عملکرد گاودانه (Vicia ervilia L.)

علی سپهری1 داود نقی پور2

1) دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا، همدان
2) دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا، همدان

محل انتشار : دومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorg.ir)
چکیده :
به منظور بررسی اثر کودهای آلی، شیمیایی و زیستی فسفره بر عملکرد و اجزا عملکرد گاودانه (Vicia ervilia L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا همدان اجرا شد. تیمار های آزمایش بر اساس ترکیبی از سه کود ورمی کمپوست (صفر، 10 و 20 تن در هکتار) ، کود شیمیایی فسفر (صفر، 25 ،50 و 100 درصد ) و کود زیستی فسفر(مصرف و عدم مصرف) تعیین شدند. نتایج نشان داد بیشترین تعداد دانه در بوته، در سطح کود شیمیایی 100 درصد با مصرف 10 تن ورمی کمپوست به همراه کود زیستی فسفره بدست آمد. بیشترین عملکرد دانه و بیشترین عملکرد بیولوژیک از سطح کود شیمیایی 50 درصد با مصرف 20 تن ورمی کمپوست به همراه کود زیستی فسفره مشاهده گردید. وزن صد دانه تحت تاثیر اثر متقابل کود شیمیایی ، ورمی کمپوست و کود زیستی فسفره قرار نگرفت. با توجه به نتایج بدست آمده تلفیق کود ورمی کمپوست با کود‌های شیمیایی و زیستی فسفره روش مناسبی برای افزایش عملکرد گاودانه محسوب می گردد. به طوری که با مصرف توام کود های ورمی کمپوست و زیستی فسفره می توان از مصرف کود‌های شیمیایی فسفاته تا 50 درصد کاهش داد.
کلمات کلیدی : کود زیستی کود شیمیایی ورمی کمپوست گاودانه عملکرد