تاثیر باکتری مقاوم به پاراکوات بر طول عمر گیاه گوجه¬فرنگی و برخی خصوصیات رویشی گیاه ذرت

تاثیر باکتری مقاوم به پاراکوات بر طول عمر گیاه گوجه¬فرنگی و برخی خصوصیات رویشی گیاه ذرت

زهرا عباسی1 مهدی سرچشمه پور2 موج خالقی3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری گرایش بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشگاه شهید باهنر
2) استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه شهید باهنر کرمان-
3) استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان-

محل انتشار : دومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorg.ir)
چکیده :
کاربرد آفت‌کش‌ها می‌تواند تهدیدی جدی برای سلامت انسان و محیط باشد و این آگاهی باعث شده تا اثرات جانبی سموم بر روی موجودات غیر هدف مورد توجه متخصصان محیط‌زیست قرار گیرد. این پژوهش با هدف جداسازی و غربالگری باکتری‌های خاکزی متحمل به غلظت‌های بالای سم پاراکوات و تأثیر آن‌ها بر طول عمر گیاه گوجه‌فرنگی و خصوصیات رویشی گیاه ذرت در محیط حاوی سم انجام شد. نمونه‌برداری از خاک مزارع با سابقه مصرف سم از منطقه جیرفت انجام و به آزمایشگاه منتقل گردید. پس از گذراندن یک ماه دوره انکوباسیون خاک آلوده به سم ده در هزار پاراکوات؛ باکتری¬های مقاوم جداسازی و خالص‌سازی و جدایه مقاوم‌تر برای کشت گلخانه‌ای انتخاب گردید. کشت گیاه گوجه‌فرنگی در محیط حاوی سم پاراکوات با غلظت‌های صفر، 500 و 1000 پی¬پی‌ام و گیاه ذرت با غلظت صفر و 500 پی¬پی¬ام همراه با تلقیح و بدون تلقیح باکتری انجام گردید. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل سم و تلقیح باکتری در سطح 1% بر طول عمر گوجه‌فرنگی معنی‌دار بود. همچنین اثر متقابل سم و تلقیح باکتری بر طول، وزن تر و خشک اندام هوایی گیاه ذرت در سطح 1% معنی‌دار گردید. به عبارتی احتمالا باکتری مقاوم به سم، ‌توانسته در تجزیه سم مؤثر واقع شود و بر طول عمر و خصوصیات رویشی گیاه اثر مثبتی داشته باشد.
کلمات کلیدی : باکتری مقاوم به سم روش چاهک زیست پالایی