واکاوی مؤلفه‎های اقتصادی و اجتماعی برای اجرای کشاورزی ارگانیک از دیدگاه کشاورزان (مطالعه موردی: روستای تموغه شهرستان سقز استان کردستان)

واکاوی مؤلفه‎های اقتصادی و اجتماعی برای اجرای کشاورزی ارگانیک از دیدگاه کشاورزان (مطالعه موردی: روستای تموغه شهرستان سقز استان کردستان)

طاهره شرقی1 شه پول کریمی کانه2 سرور مرتضایی سنجابی3

1) استادیار گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2) دانشجوی کارشناسی ارشد گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3) دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محل انتشار : دومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorg.ir)
چکیده :
پذیرش کشاورزی ارگانیک نیازمند توجه به ابعاد گوناگون از جمله درک کشاورزان از عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر برای اجرایی نمودن اصول تولید سالم در سطح مزرعه است. مقاله حاضر با هدف تحلیل وضعیت مؤلفه‎های اقتصادی و اجتماعی کشاورزی ارگانیک از دیدگاه کشاورزان در روستای تموغه، شهرستان سقز تهیه شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 534 نفر از مردم روستای تموغه در سال 98-1397 است که از جامعه آماری 118 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه‎گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق، پرسشنامه است که روایی آن توسط اساتید گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور و کارشناسان جهادکشاورزی شهرستان سقز به دست آمد. پایایی ابزار تحقیق براساس آلفای کرونباخ 0.84بدست آمد. نتایج آزمون T تک نمونه نشان داد که از دیدگاه روستائیان مؤلفه‎های اقتصادی و اجتماعی برای اجرای کشاورزی ارگانیک به طور معنی‎داری در وضعیت نامناسب قرار دارد. نگرش اکثریت کشاورزان (79.66%) نسبت به مؤلفه اقتصادی برای اجرایی کردن کشت ارگانیک منفی و نسبتا منفی بود که در مقایسه با مؤلفه اجتماعی (54.2%) وضعیت نامناسب‎تری را بیان می‎کرد.
کلمات کلیدی : کشاورزی ارگانیک عامل اقتصادی عامل اجتماعی روستای تموغه سطح نگرش.