ترجیح غذایی لارو سن چهارم کفشدوزک شکارگر Hippodamia variegata (Goeze) نسبت به شته ی جالیز، gossypii (Glover) Aphis و شته ی سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer) روی گیاه خیار

ترجیح غذایی لارو سن چهارم کفشدوزک شکارگر Hippodamia variegata (Goeze) نسبت به شته ی جالیز، gossypii (Glover) Aphis و شته ی سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer) روی گیاه خیار

مریم الهی1 مهدی حسن پور2 هوشنگ رفیعی دستجردی3 علی گلی زاده4

1) دانشجویی کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی.ایران
2) دانشیار دانشگاه محقق اردبیلی.ایران
3) دانشیار دانشگاه محقق اردبیلی. ایران
4) استاد دانشگاه محقق اردبیلی.

محل انتشار : دومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorg.ir)
چکیده :
شته ی جالیز gossypii (Glover) Aphis و شته ی سبز هلو Myzus persicae (Sulzer) از جمله مهمترین آفات خیار در گلخانه ها محسوب می شوند. کفشدوزک Hippodamia variegata (Goeze) یکی از مهمترین شکارگرهای شته ها محسوب می شود. در این تحقیق، ترجیح غذایی لارو سن چهارم کفشدوزک H. variegata نسبت به تراکم های 60:60، 80:40، 80: 40، 100:20 و20:100؛ (شته ی سبز هلو : شته ی جالیز) در دمای 1± 25 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 10±70 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بررسی شد. آزمایش در 10 تکرار انجام شد. بیست و چهار ساعت پس از شروع آزمایش، شکارگرها از ظروف آزمایش حذف و تعداد طعمه های خورده شده از هر یک از گونه ها به تفکیک شمارش و ثبت شد. لارو شکارگر در تراکم های فوق به ترتیب 1.12± 36.8و 0.93± 48.6؛ 0.47± 21.30 و 0.65± 70.50؛ 0.78± 41.70 و 1.16± 30.50؛ 0.41± 9.80و 1.08± 86.90؛ 2.49± 69 و 1.33± 17.30 شته را مورد تغذیه قرار داد. شاخص بتای منلی برای نسبت های فوق به ترتیب 0.3614: 0.6386؛ 0.7374:0.2626؛ 0.3400 :0.6600؛ 0.2486 :0.7514 و 0.3650: 0/6350 محاسبه شد که نشانگر ترجیح بیشتر شکارگر به تغذیه از شته ی جالیز نسبت به شته ی سبز هلو می باشد.
کلمات کلیدی : Hippodamia variegata ترجیح غذایی شته ی جالیز شته ی سبز هلو.