ارزیابی برخی صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی ژنوتیپ¬های چغندرقند تحت شرایط تنش شوری
ارزیابی برخی صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی ژنوتیپ¬های چغندرقند تحت شرایط تنش شوری
مهدی تقی زادگان1 عبدالمجید خورشید2 محمود تورچی3
1) دانشجوی دکترای اصلاح نباتات دانشگاه تبریز، ایران -
2) استادیار بخش تحقیقات چغندرقند،مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران -
3) استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز -
محل انتشار :
دومین کنفرانس بینالمللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorg.ir)
چکیده :
افزایش مداوم اراضی شور و کاهش رشد و عملکرد در واحد سطح موجب شده بسیاری از محققان توجه جدی به مشکل شوری در گیاهان داشته باشند. چغندرقند همراه با نیشکر دو محصول اصلی تامین کننده قند میباشد پدیده شوری یکی از عمدهترین تنشهای غیرزیستی در جهان است و استفاده از رقمهای متحمل یکی از راههای مؤثر و اقتصادی برای مقابله با این پدیده میباشد . در این پژوهش حاضر تعداد 30 ژنوتیپ چغندرقند از لحاظ صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی تحت شرایط تنش شوری و بدون تنش در مرحله گیاهچهای مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد وراثتپذیری عمومی صفات مورد مطالعه نشان داد که صفات نشت الکترولیتی، نسبت پتاسیم به سدیم و میزان پرولین در صورت داشتن وراثتپذیری خصوصی بالا میتواند جهت انتخاب ژنوتیپهای مقاوم به عنوان خصوصیات بیوشیمیایی بسیار حائز اهمیت باشند. همبستگی منفی بین پتاسیم و نشت یونی نشان میدهد که پتاسیم نقش مهمی را در بهبود نشت یونی دارد. از ژنوتیپهای متحمل و حساس به تنش شوری شناسایی شده در این پژوهش میتوان برای مکانیابی صفات درگیر در تحمل به شوری و درک بیشتر و صحیحتر از سازوکارهای تحمل به شوری و ژنهای درگیر در آن استفاده نمود.
کلمات کلیدی :
پرولین
محلول غذایی هوگلند و تجزیه خوشهای
تجزیه یونی