بررسی میزان ید شیر خام گاوداری¬های مناطق مختلف استان تهران

محمدرضا رضایی آهوانویی1 محمدعلی نوروزیان2 مهدی هدایتی3

1) کارشناس ارشد تغذیه دام، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران
2) دانشیارگروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران
3) استاد پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه شهید بهشتی، ایران

محل انتشار : چهارمین کنگره بین المللی مهندسی، تکنولوژی و علوم کاربردی - نیوزلند(etas2019.com)
چکیده :
بمنظور تعیین میزان ید شیر خام گاوداری های صنعتی مناطق مختلف استان تهران، تعداد ده گاوداری به صورت تصادفی انتخاب و سپس نمونه گیری شدند. از مناطق شمال غرب (سردسیر با میانگین دمای سالیانه o C 13 ± 2/72) و جنوب تهران(گرمسیر با میانگین دمای سالیانه o C 17 ± 2/73)، هر یک پنج گاوداری صنعتی با تعداد بیشتر از200 راس گاو دوشا انتخاب و سپس از هر گاوداری 3 نمونه شیر از تانک حجمی آنها اخذ شد. میانگین غلظت ید شیر در منطقه ی گرمسیر (µg/L 273/42 ± 31/8) و در منطقه ی سردسیر (µg/L 132/98 ± 11/74) بود که اختلاف معنی داری داشتند (0/01>P). همچنین میزان ید کل جیره ی گاوداری ها در منطقه ی گرمسیر و سردسیر بترتیب mg/ kg DM 0/62 و mg/ kg DM 0/55 بود. در مقایسه با میزان نیاز گروه های مختلف سنی افراد به ید، شیر مناطق گرمسیر 96/5 درصد و مناطق سردسیر 48 درصد از احتیاجات روزانه افراد زیر 5 سال را تأمین کرد. با توجه به غلظت ید شیر در دو منطقه به نظر می رسد که میزان ید جیره در گاوداری های مناطق گرمسیر کفایت تأمین احتیاجات ید گاوهای تغذیه شده را داشته و می تواند به عنوان منبع مهمی برای تأمین ید مورد نیاز روزانه افراد جامعه محسوب شود. اما به نظر می رسد این وضعیت در گاوداری های منطقه ی سردسیر کفایت تأمین احتیاجات روزانه ی افراد را نداشته باشد.
کلمات کلیدی : احتیاجات روزانه ی ید استان تهران شیر خام ید