تحلیل آثار تغییرات قیمت فرآوردههای پروتئینی بر رفاه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان در ایران
تحلیل آثار تغییرات قیمت فرآوردههای پروتئینی بر رفاه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان در ایران
پریسا پاکروح1 جواد حسین زاد فیروزی2
1) دانشجوی دکتری گروه مهندسی اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز، ایران-
2) دانشیار گروه مهندسی اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز، ایران،
محل انتشار :
دومین كنفرانس بین المللی اقتصاد، مدیریت و حسابداری با رویکرد کارآفرینی(2imea.com)
چکیده :
فرآوردههای پروتئینی به خصوص گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخممرغ از ضروریترین کالاها در سبد غذایی خانوارهای ایرانی است. سالهای اخیر قیمت، مقدار مصرف و عرضهی فرآوردههای پروتئینی دچار تغییراتی شده است که رفاه مصرفکنندگان و تولیدکنندگان را تحتتاثیر قرار داده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تحلیل و بررسی آثار تغییرات قیمت فرآوردههای پروتئینی بر رفاه مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در ایران انجام شده است. بدین منظور توابع عرضه و تقاضای گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخم مرغ با روش ARDL برآورد گردید و با آزمون ARDL Bound یا آزمون کرانه رابطه بلندمدت بین متغیرهای توابع آزمون گردید. در نهایت تغییرات رفاهی مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در سه سناریو مختلف 5%، 10% و 20% قیمت محصولات موردمطالعه محاسبه شدند. نتایج نشان داد که گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخممرغ در سبد غذایی خانوارها جزء کالاهای ضروری محسوب شده که بر نتایج کششهاحساسیت برای گوشت قرمز در این میان بیشتر از سایر کالاها میباشد. نتایج تغییرات رفاهی نشان داد که کاهش رفاه مصرفکنندگان در برخی سالها بیشتر از افزایش رفاه تولیدکنندگان بوده و رفاه جامعه کاهش پیدا کرد است.
کلمات کلیدی :
تخممرغ
رفاه
قیمت
گوشت
یارانه.