حذف صمغ از فرآوردههای نفتی به روش جذب سطحی با خاکهای رنگبر
حذف صمغ از فرآوردههای نفتی به روش جذب سطحی با خاکهای رنگبر
عیسی فتحی واوسری1 بابک ایران منش2 محمود ثنایی زاده3 جواد میرزایی4
1) کارشناسی ارشد - دانشگاه سمنان -
2) کارشناسی ارشد- دانشگاه اصفهان -
3) کارشناسی ارشد - دانشگاه صنعتی شریف -
4) کارشناسی - دانشگاه تهران -
محل انتشار :
هفتمین کنفرانس بین المللی شیمی و مهندسی شیمی (ccce.ir)
چکیده :
ناپایداری یک فراورده نفتی به مفهوم ناتوانی در بدون تغییر ماندن یک فرآورده در طول مدت زمان نگهداری اشاره دارد. اغلب تغییرات ناپایداری به صورت رسوب یا صمغ در مایع خود را نشان میدهد. صمغها در اثر اکسیداسیون و پلیمری شدن ترکیبات غیر اشباع (الفینهای ناپایدار) موجود در فرآوردههای نفتی تشکیل میشوند. در برخی موارد لازم است صمغ تشکیل شده در محصولات و فرآوردههای نفتی به نحوی از آن جدا شود تا الزامات محصول برای استفاده برآورده شود. یکی از روشهای حذف صمغ و ترکیبات رنگی از فرآوردههای نفتی، استفاده از فرایند جذب سطحی با خاکهای رنگبر است که موضوع این تحقیق است. نتایج بدست آمده از انجام آزمایشات مختلف در یک سیستم دوغابی جذب سطحی نشان میدهد؛ میزان جذب و مقدار بهینه مصرف جاذب به نوع خاک رنگبر (معمولی یا فعال شده)، ماهیت فرآورده نفتی (میزان ترکیبات آروماتیکی، الفینی و پارافینی)، میزان صمغ قابل قبول در فرآورده تصفیه شده، ماهیت ترکیبات صمغی موجود در فرآورده، سطح تماس جاذب و دمای جذب بستگی دارد. برای خوراک استفاده شده در این تحقیق در حالت بهینه با مقدار 10 درصد جاذب نسبت به خوراک در دمای محیط و طی یک مرحله، میتوان حدود 35 درصد مقدار اولیه صمغ را جدا نمود. همچنین در صورت نیاز به جداسازی سایر ترکیبات صمغ که با خاک رنگبر حذف نمیشوند، نیاز به انجام یک مرحله دیگر با جاذب دیگری مانند کربن فعال پودری است.
کلمات کلیدی :
ترکیبات هیدروکربنی- صمغ زدایی- جذب سطحی – خاک رنگبر