بررسی و شناسایی مزایا و معایب قانون مالیات بر ساخت و ساز آیین نامه اجرایی ماده (77) اصلاحی قانون مالیات های مستقیم (مروری بر دیدگاه موافقان و مخالفان)

بررسی و شناسایی مزایا و معایب قانون مالیات بر ساخت و ساز آیین نامه اجرایی ماده (77) اصلاحی قانون مالیات های مستقیم (مروری بر دیدگاه موافقان و مخالفان)

حمید اسلامی1 علی مزروعی2

1) دانشجوی کارشناسی ارشد عمران گرایش مدیریت ساخت، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
2) دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

محل انتشار : دهمین کنفرانس بین المللی مکانیک، ساخت، صنایع و مهندسی عمران(mmiconf.com)
چکیده :
یکی از مشکلات نظام شهری و اقتصادی در کشور ایران، نوسانات قیمتی در بخش مسکن است. این امر به علت مشکلات ساختاری در بخش اقتصاد، زمینه¬ انحراف سرمایه¬ها به بخش واسطه¬گری مسکن را فراهم کرده و موجب کاهش سرمایه در سایر بخش¬های تولیدی شده است. بنابراین به منظور کنترل فعالیت¬های سوداگرانه و نوسانات قیمت مسکن از سوی دولت، قانون ماده¬ 77 مالیات¬های مستقیم اصلاح و نحوه¬ اعمال مالیات بر ساخت¬وساز مورد بازنگری قرار گرفت. روح قوانین جدید برگرفته از بند 17 سیاست¬های کلی اقتصاد مقاومتی در رابطه با افزایش سهم درآمدهای مالیاتی می¬باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تمامی ابعاد و زوایای پنهان و نهفته¬ تغییرات ایجاد شده در قانون تصویبی هیئت وزیران مورخ خرداد ماه سال 1396 در رابطه با ماده 77 اصلاحی قانون مالیات¬های مستقیم ¬مصوب سال 1394¬¬ می¬باشد. همچنین با استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصین خبره¬ امور مالیاتی و مسکن، تاثیرات مثبت و منفی این قانون بر اقتصاد کشور، توسعه، بهبود و نشاط بازار مسکن مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. نتایج مذکور در این مطالعه منجر به شناسایی مزایایی همچون برقراری عدالت مالیاتی، حمایت از مصرف کنندگان واقعی مسکن، مالیات بر درآمد حاصل از فروش در عوض ارزش زمین و معافیت از پرداخت مالیات در مناطق کم جمعیت شده است. همچنین با توجه به نظرات کارشناسان، معایب قانون جدید تصویبی را می¬توان به احتکار مسکن، رکود بازار مسکن، زیان به شرکت¬های ساختمانی ، زمینه سازی ایجاد فساد در بازار مسکن و تورم و کاهش ارزش پول ملی اشاره کرد.
کلمات کلیدی : مالیات حقوق ساخت آیین نامه¬ی اجرایی ماده 77 ساخت و ساز شهری