ارزیابی اثر تنش شوری بر سرعت جوانه‌زنی مریم‌گلی (Salvia limbata)

ارزیابی اثر تنش شوری بر سرعت جوانه‌زنی مریم‌گلی (Salvia limbata)

فرنوش عطار صحراگرد1 علی‌ جهانی2 مریم صفاریها3

1) دانشجوی کارشناسی¬ ارشد علوم و مهندسی محیط‌زیست، دانشکده منابع¬طبیعی، دانشگاه تهران،
2) دانشیار گروه محیط¬زیست طبیعی و تنوع زیستی، دانشکده محیط¬زیست، کرج،
3) دکترای مرتعداری، گروه احیای مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع¬طبیعی، دانشگاه تهران،

محل انتشار : دومین کنگره بین المللی مهندسی، فناوری و نوآوری(eticong.com/2nd)
چکیده :
به منظور بررسی اثر تنش شوری بر سرعت جوانه‌زنی گیاه مریم‌گلی (Salvia limbata) که گیاهی است از خانواده نعناعیان، علفی چند ساله و دارای خاصیت دارویی و بومی ایران ، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. اثر تنش شوری با استفاده از کلرید‌ سدیم در 8 سطح(0، 50، 100، 150، 200، 250، 300 و 350 میلی‌مولار) بر مولفه‌ی سرعت جوانه‌زنی بررسی گردید. نتایج معنی‌دار بودن سرعت جوانه‌زنی تحت تاثیر سطوح تنش شوری نشان داد و روند کاهشی در اثر افزایش تنش شوری مشاهده گردید، تنها در تیمار 150 میلی‌مولار کمی افزایش سرعت جوانه‌زنی مشاهده شد و پس از آن مجددا روند کاهشی بود. بیشترین سرعت جوانه‌زنی در تیمار شاهد و کمترین میزان آن در تیمار 350 میلی‌مولار بود. در تیمار 300 میلی‌مولار عدم جوانه‌زنی مشاهده گردید. نتایج این آزمایش نشان داد که گونه Salvia limbata نسبت به تنش شوری حساس و ‌از مقاومت کمی برخوردار است.
کلمات کلیدی : تنش شوری سرعت جوانه‌زنی تنش‌ محیطی NaCl Salvia limbata