تأثیر رنگ در معماری داخلی بستری کودکان به منظور کاهش اضطراب بیماران و روند بهبود درمان آنها (نمونه موردی: بیمارستان اصفهان)

تأثیر رنگ در معماری داخلی بستری کودکان به منظور کاهش اضطراب بیماران و روند بهبود درمان آنها (نمونه موردی: بیمارستان اصفهان)

مهناز میردامادی1 حمیده بابایی2

1) دانشجوی دکترای معماری، شرکت مهندسین مشاور همگون
2) دانشجوی دکترای معماری، شرکت مهندسین مشاور همگون

محل انتشار : کنفرانس بین المللی روند های نو در مهندسی، علوم و تکنولوژی(etest2020.com)
چکیده :
کودکان حساس‌ترین و‌ تأثیرپذیرترین گروه سنی جامعه را تشکیل می‌دهند، با این وجود توجه به سلامت و آرامش روانی آن‌ها اثرات سودمندی بر آینده سلامت کشور دارد. معماری داخلی فضاهای درمانی نقش مهمی در کیفیت محیط ساختمان ایفا می‌کند. یکی از عوامل حیاتی جهت حفظ سلامت جسم و روان و ارتقاء کیفیت زندگی انسان رنگ است. امروزه با در نظرداشتن میزان تأثیر مفاهیم روانشناسی رنگ در کیفیت محیط، ضرورت توجه به این مقوله در طراحی فضاهای درمانی جهت دستیابی به یک فضای مطلوب برای بیماران را مهم می‌شمارد. به‌کارگیری صحیح رنگ، می‌تواند درکاهش ترس، اضطراب و همچنین روند بهبودی کودکان بیمار و کاهش طول درمان آنان تأثیرگذار باشد. این پژوهش با رویکردی خاص چگونگی به کارگیری رنگ، به عنوان عامل مؤثر درکاهش اضطراب و روند بهبود بیماری را مورد بررسی قرار می‌دهد. روش تحقیق به صورت کمی با روش توصیفی-تحلیلی بر پایه مطالعات کتابخانه‌ای از یک‌سو و بررسی‌های میدانی از طریق پرسشنامه از بستری کودکان در بیمارستان اصفهان از سوی دیگر نهاده شده است. برای تجزیه و تحلیل از روش آماری spss استفاده شده است. نخست به شناخت رنگ و تأثیر آن بر بیماران پرداخته شده و سپس به تحلیل بخش بستری کودکان در بیمارستان موردنظر که به صورت شفاهی و عملی از 100 کودک با گروه سنی 9-5 ساله مورد پژوهش قرارخواهد گرفت می‌پردازد و نتایج به دست آمده به صورت جدول و نمودار ارائه می‌گردد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش آشکار شد که: چگونگی طراحی داخلی بیمارستان از جمله رنگ تأثیر بسزایی درکاهش استرس و اضطراب کودکان دارد. در واقع رنگ نقش بسیار مهمی را در فضاهای مختص به کودکان ایفا می‌نماید که نادیده گرفتنش در طراحی بیمارستان سبب کاهش کیفیت محیط و کیفیت درمان خواهد شد.
کلمات کلیدی : رنگ معماری داخلی اضطراب بیمارستان کودکان.