مطالعه فراواني استافيلوكوكوس اورئوس كوآگولاز مثبت مقاوم به متی¬سیلین در خامه¬ی سنتی عرضه شده در شهر قزوین

مطالعه فراواني استافيلوكوكوس اورئوس كوآگولاز مثبت مقاوم به متی¬سیلین در خامه¬ی سنتی عرضه شده در شهر قزوین

نسیم بیگلری خوش مرام1 رزاق محمودی2 پیمان قجربیگی3 شقایق موسوی4 سعید شهسواری5 حاتم ابراهیمی6 علی مهرابی7

1) دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین،ایران
2) دانشیار ، گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
3) استادیار، گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
4) دانشجوی دکترای پزشکی مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
5) مربی آمار زیستی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
6) دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
7) دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران

محل انتشار : کنفرانس بین المللی روند های نو در مهندسی، علوم و تکنولوژی(etest2020.com)
چکیده :
زمینه¬¬ و هدف: بیماری¬های منتقله توسط غذا یکی از مشکلات شایع در بخش سلامت و بهداشت عمومی محسوب می¬شوند. فرآورده¬ها¬ی لبنی منبع شناخته شده¬اي براي مسموميت¬هاي استافيلوكوكي می‌باشند. مطالعه¬ی حاضر با هدف تعیین فراواني استافيلوكوكوس اورئوس كوآگولاز مثبت مقاوم به متی¬سیلین در خامه¬ی سنتی عرضه شده در شهر قزوین انجام شد. مواد روش کار: در این مطالعه¬ی مقطعی ، 100 نمونه خامه¬ی سنتی عرضه شده در مغازه¬های لبنیاتی در شهر قزوین به صورت تصادفی سهمیه¬ای طی یکسال( از مهر ماه سال 96 تا شهریور ماه سال 97 ) و در فصول مختلف جمع¬آوری و به آزمایشگاه ایمنی مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی قزوین منتقل شدند. با استفاده از روش کشت و سپس با استفاده از روش PCR تاييد تشخيص صورت گرفت. یافته ها: بر اساس این مطالعه، میزان آلودگی به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس کواگولاز مثبت در فصول مختلف 10 درصد بود.60 درصد از باکتری¬های جداشده، به متی¬سیلین مقاومت داشتند. با توجه به آزمون دقیق فیشر رابطه¬ی معناداری بین فصل و آلودگی به باکتری و مناطق مختلف شهر قزوین و آلودگی به باکتری یافت نشد. بیشترین آلودگی در فصل بهار و زمستان (6 مورد) مشاهده شد. بین مناطق شهری قزوین وآلودگی خامه به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، آلودگی در منطقه¬ی 1 (5 مورد) بیشتر ازمناطق 2 و3 مشاهده شد. همچنین با توجه به آزمون T- test ، میانگین pH در نمونه¬های سالم و آلوده با یکدیگر تفاوت معناداری نداشت. با توجه به آزمون آنالیز واریانس میانگین ، فصل تآثیر معناداری بر میزان pH خامه سنتی دارد(05/0p<). نتیجه گیری: استفاده از محصولات لبنی پاستوریزه و نظارت بهداشتی بر مراکز تهیه¬ی محصولات لبنی سنتی می¬تواند در کاهش شیوع باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در مواد غذایی نقش مهمی داشته باشد.
کلمات کلیدی : واژگان کلیدی: استافیلوکوکوس اورئوس خامه¬ی سنتی مقاومت آنتی¬بیوتیکی مسمومیت غذایی