ساماندهی بافت های فرسوده شهری به منظور افزایش حضورپذیری بانوان باتکیه بر اصولCPTED با استفاده از روش SWOT( نمونه موردی :شهر کوهسار)

ساماندهی بافت های فرسوده شهری به منظور افزایش حضورپذیری بانوان باتکیه بر اصولCPTED با استفاده از روش SWOT( نمونه موردی :شهر کوهسار)

شایان اسدی1

1) کارشناسی ارشد طراحی شهری، گروه شهرسازی،دانشکده معماری و شهرسازی،واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی،قزوین،ایران

محل انتشار : سومین کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران(caumconf.com)
چکیده :
بافتهای فرسوده شهری به دلیل بروز معضلات اجتماعی و کالبدی گسترده، زمینه ساز بروز رفتارهای بزهکارانه در فضاهای جرم خیز بوده اند. از سوی دیگر لزوم حضور بانوان در جامعه علی الخصوص درون فضاهای شهری بیانگر القای حس امنیت روانی به مخاطبان بوده است. هدف اصلی این مقاله،ساماندهی بافت های فرسوده شهری با تکیه بر اصول رویکرد CPTED به منظور افزایش حضورپذیری بانوان در فضاهای مذکور بوده که از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. به منظورجمع‌آوری داده‌ها از طریق مطالعات اسنادی- کتابخانه‌ای، پیمایش میدانی و ارائه پرسشنامه استفاده شده است. در گام بعدی نیز از روش دلفی در ارائه پرسشنامه‌ها استفاده شد و در تدوین ۱۷۸ پرسشنامه، برای جمع‌آوری اطلاعات مورد نظر از جامعه هدف بهره گرفته شد. همچنین برای تعیین اندازه نمونه از روش نمونه‌گیری گلوله برفی استفاده شد. سپس از ماتریس سوات، برای وزن‌دهی به هر فاکتور و استخراج راهبردهای چهارگانه کمک گرفته شد. یافته های تحقیق نشان داد که در ارزیابی استراتژی‌های چهارگانه، استراتژی SO1 (احیای ابنیه تاریخی و متروکه دربافت فرسوده در راستای تبدیل به مراکز فرهنگی و پایلوت های گردشگری) با امتیاز نهایی(۲.۹۵) ، راهبردST1 (طراحی و اجرای یک شبکه به روز و کارآمد روشنایی در فضاهای شهری،معابر فرعی و فضاهای جرم خیز بافت فرسوده) با امتیاز نهایی(۲.30)، راهبرد WO3 یعنی (تقویت قلمروهای طبیعی در سرتاسر بافت فرسوده به دلیل افزایش امنیت اجتماعی شهروندان و ساکنین) با امتیاز (۲.00) و راهبردWT2 تحت عنوان(جایگزینی فضاهای عمومی به همراه کاربری های مختلط سازگار با بافت شهری در مراکز محلات قدیمی،مناطق جرم خیز و فضاهای گمشده شهری) با امتیاز(2.2۵) به عنوان برترین راهبردها در بین استراتژی‌های مستخرج از ماتریس سوات،انتخاب شده اند. این مقاله دربردارنده راهبردهای گوناگونی بوده که بر پایه مولفه های درونی و بیرونی تاثیرگذار بر حوزه مداخله استوار است و می توان با اتکا به آن ها، وضعیت بافت های فرسوده شهری کوهسار را به منظور بهبود وضعیت حضور پذیری بانوان ارتقا داد.
کلمات کلیدی : بافت فرسوده-CPTED – حضور پذیری بانوان-شهر کوهسار.