اثرات سطوح مختلف ویتامین D3 بر عملکرد تولیدی مرغ تخمگذار، کیفیت تخم مرغ و میزان کوله کلسیفرول زرده

اثرات سطوح مختلف ویتامین D3 بر عملکرد تولیدی مرغ تخمگذار، کیفیت تخم مرغ و میزان کوله کلسیفرول زرده

مهزاد ایراندوست1 هاشم نیری2 حسین ایراندوست3

1) کارشناس ارشد، گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2) استادیار، گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان،ایران
3) استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

محل انتشار : پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران(5icsda.ir)
چکیده :
هدف از این مطالعه بررسی تأثیر سطوح مختلف ویتامین D3 بر عملکرد تولیدی مرغ تخمگذار و کیفیت زرده و همچنین سطح کوله کلسیفرول زرده تخم مرغ توسط تکنیک HPLC بود. در این آزمایش از 180 عدد مرغ تخمگذار سویه شیور با سن 66 تا 69 هفته در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار، 5 تکرار و 12 مرغ در تکرار به مدت 4 هفته استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره غذایی پایه با مقادیر 3300، 16500 و 33000 واحد بین المللی ویتامین D3 به ازای هر کیلوگرم خوراک بود. برای بررسی نتایج از روش آزمون آماری دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که هیچ یک از شاخصهای عملکرد تولیدی، تفاوت معنی داری با گروه شاهد نداشتند. نتایج صفات کیفی تخم¬مرغ نشان داد که کیفیت تخم¬مرغ، زرده تخم¬مرغ و استحکام پوسته تحت تأثیر جیره غذایی قرار نگرفت، اما بالاترین غلظت مکمل ویتامین D3 در جیره باعث بهبود کیفیت پوسته شد و در مقایسه با گروه شاهد معنی دار بود (P<0.05). همچنين میزان كوله كلسيفرول زرده تخم-مرغ نسبت به گروه شاهد افزايش يافت (P<0.05). نتایج آزمایش نشان داد با افزایش سطح ویتامین D3 در جیره می توان میزان کوله کلسیفرول زرده تخم¬مرغ را افزایش داد.
کلمات کلیدی : غنی سازی مکمل ویتامین استحکام پوسته مرغ تخمگذار