اثرات تغذیه با آغوز پرتوتابی شده بر فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی گوساله‌های شیری تازه متولد شده

اثرات تغذیه با آغوز پرتوتابی شده بر فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی گوساله‌های شیری تازه متولد شده

احسان گنجی1 پروین شورنگ2 محمد چمنی3 علی اصغر صادقی4

1) دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی
2) دانشیار، پژوهشگاه علوم و فنون هسته¬ای، پژوهشکده کشاورزی هسته¬ای ( نویسنده مسئول:
3) استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی
4) دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی

محل انتشار : پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران(5icsda.ir)
چکیده :
به منظور مطالعه اثرات روش¬های مختلف استریل کردن آغوز بر غلظت ایمونوگلبولین G (IgG) پس از مصرف آغوز در گوساله¬های نوزاد هلشتاین، تعداد 12 راس گوساله هلشتاین نوزاد به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 1) آغوز معمولی (شاهد)؛ 2) آغوز حرارت داده شده و 3) آغوز پرتوتابی شده بود. قبل و 24 ساعت پس از تغذیه آغوز خون گیری انجام شد و غلظت IgG اندازه¬گیری شد. نتایج نشان داد که پس از مصرف آغوز، غلظت IgG پلاسمایی سرم خون گوساله به ترتیب در گروه شاهد بیشتر از گروه حرارت داده شده وپرتوتابی شده است. بین تیمارهای مختلف آزمایش از نظر غلظت IgG تفاوت معنی¬داری مشاهده شد (05/0 p< ). با این وجود، حرارت¬دهی آغوز باعث کاهش غلظت IgG خون شد، اما روش پرتوتابی اثر سوئی بر IgG گوساله¬ها نداشت. همچنین آلودگی های میکروبی آغوز نیز در سه مرحله شاهد،حرارت داده شده و پرتوتابی شده مورد بررسی قرار گرفت و به این نتیجه رسیده شد که در کل، پرتوتابی آغوز به دلیل کاهش بار میکروبی و عدم تاثیر سوء بر غلظت IgG خون گوساله¬های تغذیه شده با آن، می¬تواند مورد استفاده قرار گیرد؛ هر چند برای اطمینان بیشتر نیاز به تکرار آزمایش¬های بیشتر با تعداد حیوان و شیر بالاتر در هر گروه می¬باشد.
کلمات کلیدی : ایمونوگلبولین ایمنی آغوز خون گوساله آلودگی میکروبی