تحلیل عناصر هویت¬ساز در خانه¬های دوره قاجار شهر کرمانشاه به¬مثابه جاذبه¬های گردشگرپذیر (نمونه¬های موردمطالعه: خانه فیض مهدوی و خانه خواجه باروخ)

تحلیل عناصر هویت¬ساز در خانه¬های دوره قاجار شهر کرمانشاه به¬مثابه جاذبه¬های گردشگرپذیر (نمونه¬های موردمطالعه: خانه فیض مهدوی و خانه خواجه باروخ)

بهاره جهانی1 محمدرضا حقی2

1) دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، کرمانشاه، ايران.
2) دکتری شهرسازی، استادیار گروه معماری، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

محل انتشار : tourism2021.ir(tourism2021.ir)
چکیده :
دستيابي به عناصر هویت¬ساز در معماري قديم به¬ویژه خانه¬ها این فضای انسان‌ساخت و مهم¬ترین فضای شهری مرتبط با انسان همواره موردتوجه معماران و محققین بوده است. بررسی وجوه تشابه و افتراق عناصر هویت¬ساز در خانه¬های قاجاری شهر کرمانشاه دغدغه¬ا¬ی است که در تحقیق حاضر مورد¬توجه و اهتمام محققین قرارگرفته است. این عناصر هویت¬ساز شامل: نمای ورودی، مجموعه ورودی، طاق‌نماها، حیاط، باغچه و حوض آب، ایوان و تالار می¬باشد. هدف از این تحقیق، شناخت و مقایسه تطبیقی عناصر هویت¬ساز در خانه¬های قاجاری شهر کرمانشاه می¬باشد. روش تحقیق از نوع مقایسه تطبیقی مبتنی بر گردآوری اطلاعات از نوع كتابخانه¬اي و اسنادی است. همچنین به‌منظور مقایسه تطبیقی عناصر هویت-ساز در نمونه¬های موردمطالعه از جدول کیفی استفاده می¬گردد. یافته¬های به‌دست‌آمده از این تحقیق، نشان¬دهنده وجوه تشابه بسیار نزدیک به لحاظ نوع و ویژگی¬های معماری در باب عناصر هویت¬ساز در خانه¬های قاجاری شهر کرمانشاه است که شامل: نمای ورودی، مجموعه ورودی (پیش¬طاق، درگاه، هشتی)، طاق¬نماها، حیاط (بیرونی، اندرونی)، باغچه و حوض آب، ایوان و تالار می¬باشد. همچنین، یافته¬های به‌دست‌آمده از این تحقیق، نشان¬دهنده وجوه افتراق مختصر عناصر هویت-ساز به لحاظ: نمای ورودی (تنوع خرد فضا)، ایوان (چیدمان فضا)، حیاط (تنوع خرد فضا و سلسله‌مراتب)، باغچه و حوض آب (چیدمان فضا و تنوع خرد فضا)، مجموعه ورودی و تالار (تنوع خرد فضا، چیدمان فضا و سلسله‌مراتب) مربوط به این خانه¬ها می¬باشد. نتایج و پیشنهادهای به‌دست‌آمده از این تحقیق، از قسمت¬های دیگر ارائه‌شده در این مقاله است.
کلمات کلیدی : عناصر هویت¬ساز خانه فیض مهدوی خانه خواجه باروخ خانه تاریخی کرمانشاه