بررسی نقش روان‌شناسی اجتماعی در آسیب‌شناسی توسعه‌ی روستایی ‌ (مطالعه موردی: مراکز دهستان های بخش مرکزی شهرستان تربت‌جام)

بررسی نقش روان‌شناسی اجتماعی در آسیب‌شناسی توسعه‌ی روستایی ‌ (مطالعه موردی: مراکز دهستان های بخش مرکزی شهرستان تربت‌جام)

علی منظم اسماعیل پور1 احمد پیری2

1) دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور کاشمر
2) دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه پیام نور کاشمر

محل انتشار : سومین کنگره بین المللی مهندسی، فناوری و نوآوری(eticong.com/3rd)
چکیده :
اهمیت توسعه‌ی روستاها در شرایط که جمعیت شهرنشین کشور رو به رشد است، بر کسی پوشیده نیست. توسعه روستایی به مثابه توسعه‌ی دیگر فضاهای جغرافیایی ابعاد مختلفی را در بر می‌گیرد که باید با نگاهی کل‌نگرانه به همه‌ی ابعاد توجه همسانی داشت. این منظور از به ‌کار گیری علوم مختلف و بهره‌مندی از آن‌ها منتج می‌شود. روان‌شناسی اجتماعی را می‌توان از جمله علومی بیان کرد که از مسیر توسعه‌ی انسانی و اجتماعی منجر به توسعه‌ی همه‌جانبه‌ی فضایی می‌شود که به مطالعه‌ی تأثیرات دو جانبه‌ی فرد در اجتماعات می‌پردازد. هدف از این پژوهش بررسی نقش و کارکرد روان‌شناسی اجتماعی و آسیب‌شناسی آن در روستاهای مورد مطالعه (مراکز دهستان بخش مرکزی شهرستان تربت‌جام) می‌باشد. نمونه‌ی مورد بررسی 325 نفر از ساکنان روستاهای مذکور است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیل و پرسش‌نامه محقق ساخته به صورت میدانی انجام شده است. داده‌های به دست آمده نیز با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری مربوطه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داد در بین روستاهای مورد مطالعه برخی ابعاد روان‌شناسی اجتماعی در سطح نامطلوبی قرار دارند. همچنین مشخص گردید که بین شاخص‌های روان‌شناسی اجتماعی بررسی شده، از نظر میزان تأثیر تفاوت معناداری وجود دارد و نیز بین روستاهای مورد مطالعه نیز از نظر تأثیر روان‌شناسی اجتماعی بر توسعه‌ی روستایی تفاوت معنا داری وجود دارد.
کلمات کلیدی : توسعه‌‌ی روستایی روان‌شناسی اجتماعی شهرستان تربت‌جام