اثر آماده¬سازی بذر با محرک¬های¬زیستی بر خصوصیات جوانه¬زنی گیاه¬دارویی کرفس کوهی(Kelussia odoratissima mozaffarian)

اثر آماده¬سازی بذر با محرک¬های¬زیستی بر خصوصیات جوانه¬زنی گیاه¬دارویی کرفس کوهی(Kelussia odoratissima mozaffarian)

آناهیتا رشتیان1 سیما عوض پور جلالی2

1) استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد
2) دانش اموخته ارشد مرتعداری دانشگاه یزد

محل انتشار : سومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست(envprouma.ir/3rd)
چکیده :
گیاه کرفس¬کوهی (Kelussia odoratissima mozaffarian) از گونه¬های شناخته شده دارویی و علوفه¬ای می¬باشد و اکنون جزو گیاهان در خطر انقراض قرار دارد در این تحقیق اثر سه نوع محرک¬زیستی عصاره لوبیا(با 3 تیمار 10، 20 و 30 درصد) و عصاره نخود(با 3 تیمار 10، 20 و 30 درصد) و اسیدهیومیک(ا ،5 و 10 گرم بر لیتر) روی صفات جوانه¬زنی این گیاه در آزمایشگاه علوم گیاهی در قالب طرح کاملا تصادفی بصورت گلدانی در 3 تکرار بررسی شد. ابتدا تعداد بذر گیاه¬دارویی کرفس کوهی در محلول عصاره¬لوبیا(10درصد،20درصد،30درصد¬و شاهد)، عصاره¬نخود(10درصد،20 درصد،30 درصد و شاهد) و اسید¬هیومیک(1 ،5 و 10 گرم بر لیتر و شاهد) به مدت 24 ساعت نگهداری شدند و سپس خشک شده و داخل ظروف گلدانی حاوی پرلیت کاشته شدند. در هر ظرف 30 عدد بذر قرار داده شد. بذرهای درون هر ظرف بصورت روزانه آبیاری شدند و با تنظیم دمای 21 درجه سانتی گراد و نور 16 ساعت در روز قرار گرفتند. به منظور اندازه¬گیری درصد جوانه¬زنی هر5 روز یک بار تعداد بذرهای جوانه¬زده شمارش شدند. نتایج تست نرمال بودن داده¬ها با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنوف انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد اسید¬هیومیک و عصاره¬لوبیا باعث افزایش نرخ جوانه¬زنی، سرعت جوانه زنی و بنیه بذر می¬شود و بطورکلی بهترین تیمار، اسیدهیومیک شناخته شد که می¬توان از آن به عنوان پیش¬تیمار بذر، جهت رشد بهتر و سریع¬تر گیاهان¬دارویی خصوصاً برای گیاه¬دارویی کرفس کوهی استفاده کرد.
کلمات کلیدی : اسیدهیومیک جوانه¬زنی کرفس کوهی عصاره جوانه محرک¬زیستی