اثر محلول¬پاشی پوترسین بر عملکرد و اسانس گیاهان دارویی به¬لیمو (Lippia citriodora)

اثر محلول¬پاشی پوترسین بر عملکرد و اسانس گیاهان دارویی به¬لیمو (Lippia citriodora)

محمد دهقان نیری1 آناهیتا رشتیان2 آفاق تابنده ساروی3 حمید میررکنی4

1) دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه یزد
2) استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد
3) استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد
4) رییس بخش گیاهان دارویی مرکز جهاد دانشگاهی یزد

محل انتشار : سومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست(envprouma.ir/3rd)
چکیده :
با توجه به اهمیت بالای گیاهان دارویی و نیاز روز افزون به تولیدات گیاهان دارویی و فراورده¬های آن¬ها در این تحقیق به بررسی تاثیرات پلی¬آمین پوترسین بر اسانس و صفات مرفولوژیکی گیاهان دارویی به¬لیمو پرداخته شد. بدین منظور غلظت¬های صفر (شاهد)، 1 و 2 میلی¬مولار بر لیتر پوترسین در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار بر گیاهان دارویی به¬لیمو محلول-پاشی شد. محلول¬پاشی در 4 نوبت با فاصله 2 هفته یکبار روی تمام اندام هوایی گیاه انجام شد و درصد اسانس، میزان ترکیبات اسانس، تعداد برگ، عرض برگ، طول برگ، وزن تر بیومس، وزن خشک بیومس مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد پوترسین در غلظت¬های اعمال شده تاثیر معناداری بر صفات مرفولوژیکی به¬لیمو ندارد. تجزیه نمونه¬های اسانس این گیاه نشان داد لیمونن، ژرانیال و نرال ترکیبات عمده اسانس این گیاه است و درصد اسانس این گیاه با افزایش غلظت محلول پوترسین به ترتیب 6/1 و 1/2 درصد افزایش یافت اما ترکیبات کوپائن و نرال در هر دو غلظت، نسبت به شاهد کاهش یافت.
کلمات کلیدی : پوترسین به¬لیمو اسانس مرفولوژی