مروری بر عوامل خسارت‌زای مزارع کلزا و روش‌های مقابله با آن‌ها

مروری بر عوامل خسارت‌زای مزارع کلزا و روش‌های مقابله با آن‌ها

آرش سلیملر1 یوسف عباسپور گیلانده2 علی میرزازاده3 افشین عزیزی4

1) دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
2) استاد گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردببل
3) استادیار گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردببل
4) مربی گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

محل انتشار : دومین کنفرانس ملی مدیریت سبز پسماند(gmbtuma.ir/2nd)
چکیده :
کلزا با نام علمی Brassica napus با کمتر از ۲% اسید اروسیک در روغن و کمتر از ۳۰ میکرومول گلوکوزینولات در کنجاله نوع خاصی از کلزای روغنی می¬باشد که به کانولا معروف است. این دو خصوصیت دانه، روغن کلزا را برای تغذیه انسان و کنجاله را به عنوان منبع پروتئین بالا برای تغذیه دام مناسب کرده است. کشاورزان کشورهای در حال توسعه، اغلب برای مصرف سالانه خود برای تغذیه خانواده¬هایشان، به شدت به محصولات تولیدی خود تکیه می¬کنند. از همین¬رو، یک محصول بد، می¬تواند پیامدهای ناگوار شدیدی را برای آن¬ها داشته باشد. هدف ما در این پژوهش بررسی راهکارهای مناسب جهت مقابله با این نوع خسارات می¬باشد. نتایج این پژوهش نشان می¬دهد که در ایران 26 گونه آفت از مزارع کلزا در طول دوره رشدی آن گزارش شده است که در استان گلستان، بزرگترین قطب تولید کلزا در ایران، بیش از 20 گونه آفت روی محصول کلزا جمع¬آوری و شناسایی شده است. آفاتی مانند شته مومی، کک کلزا، سوسک منداب، سوسک¬های گرده¬خوار کلزا، سفیده بزرگ کلم، سرخرطومی دانه کلزا، سن لیگوس، انواع کنه¬ها، پرندگان بومی همانند چکاوک¬ها، گنجشک¬ها، سرما وحیوانات جونده خسارات زیادی به بار می آورند.
کلمات کلیدی : خسارت مزارع کلزا