بررسی ترکیبات معدنی و الیاف موجود در پسماندهای غذایی به منظور جایگزینی در جیره غذایی دام

بررسی ترکیبات معدنی و الیاف موجود در پسماندهای غذایی به منظور جایگزینی در جیره غذایی دام

سمیرا نعمت زاده کرکرق1 علی روشنیان فرد2 ترحم مصری گندشمین3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی گرایش بازیافت و مدیریت پسماند دانشگاه محقق اردبیلی ایران
2) استادیار مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی
3) دانشیار مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی

محل انتشار : دومین کنفرانس ملی مدیریت سبز پسماند(gmbtuma.ir/2nd)
چکیده :
پسماندهای غذایی به عنوان مهمترین بخش پسماندهای شهری، موضوعی است که نیازمند تحقیقات گسترده و مدیریت اصولی است. در این تحقیق با بررسی پسماندهای غذایی تولید شده در غذاخوری دانشگاه محقق اردبيلي و ارزیابی برخي از پارامترهای تغذیه¬ای مهم آن، ارزش تغذیه¬ای پسماندهای غذایی را اندازه¬گیری کرده و با محصولاتی که در تهیه کنسانتره دامی استفاده می¬شوند مقایسه شده و امکان جایگزینی پسماندهای غذایی با مکمل غذایی دام مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهایی از جمله الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و خنثی با استفاده از دستگاه آنکوم و به روش ون سوست، و درصد کلسیم و فسفر با روش استاندارد اندازه¬گیری شدند. پارامترهاي مربوطه در مورد مواد مورد استفاده در تهیه کنسانتره دامی نیز استخراج شد. نتايج به دست آمده نشان داد که درصورت افزایش کمی در مقدار درصد فسفر، امکان جایگزینی پسماندهای غذایی فراوری شده با کنسانتره دامی امکان پذیر می¬باشد اما به منظور دست یابی به نتایج دقیق¬تر انجام آزمایشات مربوطه بر روی حیوان زنده پیشنهاد می¬شود.
کلمات کلیدی : پسماند غذایی بازیافت مدیریت شهری خوراک دام