اثر دوره ضایعات سیب زمینی بر فراسنجه های خونی و کارکرد هضمی جوجه های گوشتی

اثر دوره ضایعات سیب زمینی بر فراسنجه های خونی و کارکرد هضمی جوجه های گوشتی

سعید افقهی1 میر داریوش شکوری2 رضا بهمرام3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه طیور دانشگاه محقق اردبیلی
2) دانشیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
3) دانشیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

محل انتشار : دومین کنفرانس ملی مدیریت سبز پسماند(gmbtuma.ir/2nd)
چکیده :
هدف: این پژوهش، به منظور بررسی اثر دوره مصرف ضایعات سیب زمینی بر فراسنجه های خونی و کارکرد هضمی جوجه های گوشتی انجام شد. روش‌شناسی پژوهش: آزمایش با استفاده از 256 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی اجرا شد. دو جیره آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره حاوی 50 درصد جایگزینی ضایعات سیب زمینی به جای ذرت جیره (برای مصرف از شروع سه دوره آغازین، رشد و پایانی) در چهار تکرار و به 16 قطعه پرنده در هر تکرار داده شدندو خون گیری در روز 35 دوره پرورش برای سنجش فراسنجه های خونی و جمع آوری مواد دفعی برای تعیین قابلیت هضم مواد مغذی به دنبال مصرف جیره حاوی اکسید کروم در سه روز منتهی به 42 روزگی صورت گرفت. یافته‌ها: جایگزینی 50 درصد ضایعات سیب زمینی به جای ذرت در هر سه دوره غلظت تری گلیسیرید، کلسترول کل و کلسترول VLDL سرم جوجه ها بر اثر مصرف ضایعات سیب زمینی کاهش یافت (05/0P<) همچنین ضایعات سیب زمینی موجب کاهش قابلیت هضم ماده آلی و ابقاء نیتروژن در جوجه های گوشتی شد (05/0P<). نتیجه‌گیری: مصرف 50 درصد جایگزینی ضایعات سیب زمینی به جای ذرت جیره به دلیل کاهش قابلیت هضم ماده آلی و اختلال در کار برخی از اندام های پرنده توصیه نمی شود.
کلمات کلیدی : 1- ضایعات سیب¬زمینی 2- قابلیت هضم 3- فراسنجه خونی 4- جوجه گوشتی