ارزیابی اثر اختلاط خاک اره با خاک بر بهره وری آب در گوجه فرنگی

ارزیابی اثر اختلاط خاک اره با خاک بر بهره وری آب در گوجه فرنگی

متینه اعتمادی نیا1 جواد رمضانی مقدم2 یاسر حسینی3 علی رسول زاده4 مجید رئوف5

1) دانش¬آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
2) استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی:
3) دانشیار دانشکده کشاورزي و منابع طبيعي مغان- دانشگاه محقق اردبيلي
4) استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
5) دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

محل انتشار : دومین کنفرانس ملی مدیریت سبز پسماند(gmbtuma.ir/2nd)
چکیده :
بهبود خصوصیات خاک از مهم¬ترین اقدامات مدیریتی خاک است که در نهایت می¬تواند موجب افزایش عملکرد محصول و بهره¬وری آب مصرفی شود. در این تحقیق به بررسی اثراختلاط خاک¬اره با خاک بر روی بهره¬وری آب مصرفی گوجه¬فرنگی پرداخته شده است. بدین منظور از پنج سطح اختلاط خاک¬اره (به صورت حجمی) شامل صفر، پنج، 10، 15 و 20 درصد در چهار تکرار استفاده شد. کشت گوجه¬فرنگی در گلدان (گلخانه) در بازه زمانی مهر 1399 تا تیر 1400 انجام شد.بر اساس نتایج این مطالعه، افزایش میزان درصد خاک¬اره به خاک از صفر تا 20 درصد، موجب کاهش معنی¬دار آب¬مصرفی، میزان زه¬آب و تبخیر و تعرق گوجه¬فرنگی و افزایش معنی¬دار بهره¬وری آب مصرفی و کارایی مصرف آب در سطح یک¬درصد شد. به¬طور نمونه با افزایش میزان خاک¬اره از صفر به 20 درصد میزان شاخص بهره¬وری و کارآیی مصرف آب به ترتیب 53 و 86 درصد افزایش یافتند. البته میزان افزایش شاخص بهره وری آب در محدوده پنج تا 15 درصد گرچه افزایشی بود ولی معنی¬دار نبود. احتمالا علت افزایش بهره¬وری آب در اثر استفاده از خاک¬اره می¬تواند به خاطر کاهش حجم آب مصرفی و تبخیر و تعرق و از طرفی افزایش عملکرد محصول در اثر استفاده از خاک¬اره باشد.
کلمات کلیدی : کارآیی مصرف آب بهبود خصوصیات خاک مدیریت خاک.