تاثیر عصاره جلبک دریایی بر جذب عناصر ماکرو در گیاهان بادمجان و گوجه فرنگی

تاثیر عصاره جلبک دریایی بر جذب عناصر ماکرو در گیاهان بادمجان و گوجه فرنگی

محمدعلی حکیم زاده اردکانی1

1) دانشیار

محل انتشار : دومین کنفرانس ملی مدیریت سبز پسماند(gmbtuma.ir/2nd)
چکیده :
با توجه به اثرات مخرب زیست‌محیطی ناشی از مصرف بیرویه تولیدات صنعتی از جمله کودهای شیمیایی روز به روز بر اهمیت توجه به کشاورزی پایدار افزوده می¬شود. در این راستا مصرف عصاره جلبک دریایی به‌عنوان منبع کودهای آلی مکمل توصیه می¬گردد. به¬منظور مطالعه تأثیر عصاره جلبک دریایی بر جذب عنصر ماکرو (NPK) در گیاهان گوجه فرنگی و بادمجان، آزمایشی در طرح کامل تصادفی با چهار تیمار شاهد 2.5 ،5 و 7.5 درهزاراز کود جلبک دریایی (از منبعseafer) و سه تکرار بصورت محلول پاشی در گلدانها انجام شد. سپس میزان جذب عناصر ازت و فسفر و پتاسیم در اندام هوایی دو گیاه گوجه فرنگی و بادمجان اندازه¬گیری شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که کاربرد عصاره جلبک دریایی در افزایش عناصر ماکرو در سطح پنج درصد معنی دار است (p≤0.05). مقایسه میانگین¬ها هم نشان داد که بیشترین مقدار جذب پتاسیم در گیاه گوجه فرنگی( 10.96mg/kg) و مقدار جذب پتاسیم در گیاه بادمجان هم 7.89mg/kg بدست آمد که در هر دو گیاه بالاترین مقدار در تیمار 7.5 درهزاراز عصاره جلبک دریایی بوده است. بیشترین مقدار جذب فسفر در گیاه بادمجان 17.55mg/kg، و در تیمار 7.5 درهزاراز عصاره جلبک دریایی مشاهده شد و بیشترین مفدار فسفر در گیاه گوجه 15.6mg/kg در تیمار 7.5 درهزاراز عصاره جلبک دریایی بود که با تیمار5 در هزار تفاوت معنی داری نداشت و مقدار جذب ازت در گیاه گوجه فرنگی %2.88 و مقدار جذب ازت در گیاه بادمجان %3.67 بدست آمد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق مصرف کود جلبک دریایی می تواند موجب بهبود ویژه گیهای شاخص¬های رشدی و عملکرد کمی و کیفی گیاه گوجه و بادمجان گردد.
کلمات کلیدی : کلمات کلیدی: بادمجان گوجه فرنگی NPK