بررسی رابطه ابعاد هوش معنوی با 4 مقیاس سلامت روان: مقیاس علائم جسمانی، مقیاس علائم اضطرابی و اختلال خواب، مقیاس کارکرد اجتماعی و مقیاس علائم افسردگی.

بررسی رابطه ابعاد هوش معنوی با 4 مقیاس سلامت روان: مقیاس علائم جسمانی، مقیاس علائم اضطرابی و اختلال خواب، مقیاس کارکرد اجتماعی و مقیاس علائم افسردگی.

هیفا بریحه بریهی1 ایمان ممبینی2

1) عضو پژوهشی جهاد دانشگاهی خوزستان
2) عضو هیئت‌علمی جهاد دانشگاهی خوزستان

محل انتشار : اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی روان‌شناسی و دین(cpruma.ir)
چکیده :
هوش معنوی با سلامت روان افراد همبستگی دارد. با توجه به اینکه شناخت عوامل مؤثر بر سلامت روان افراد به خصوص قشر دانشجویان از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ امروزه معنویت به عنوان یک جنبه مهم از کنش انسان گرایانه، که رابطه پایایی با سلامت و بهبودی دارد مورد توجه قرار گرفته است. لذا هدف اصلی این پژوهش شناسایی رابطه بین هوش معنوی و سلامت روانی دانشجویان دانشگاه آزاد واحد اهواز بوده است. در این پژوهش از روش توصیفی از نوع همبستگی استفاده شد. جامعه آماری موردمطالعه کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد واحد اهواز بودند و تعداد 430 دانشجو به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه «سلامت روانی (GHQ-28) گلدبرگ» و «هوش معنوی بدیع و همکاران» بود. اعتبار ابزار از طریق روایی محتوایی و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ تعیین گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق علاوه بر شاخص های آمار توصیفی از جمله میانگین و انحراف معیار از آزمون های آمار استباطی مانند ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین سلامت روانی و ابعاد هوش معنوی (توانايي مقابله و تعامل با مشکلات و خودآگاهي و عشق و علاقه) رابطه مثبت وجود دارد. همچنین ابعاد خودآگاهی، عشق و علاقه و توانايي مقابله و تعامل با مشکلات سهم عمده ای در پیش بینی سلامت روانی دارند.
کلمات کلیدی : هوش معنوی سلامت روان علائم جسمانی علائم اضطرابی و اختلال خواب کارکرد اجتماعی علائم افسردگی.