تاثیر عصاره جلبک دریایی بر جذب عناصر ریزمغذی آهن و مس در گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) در سطوح مختلف شوری آب آبیاری

تاثیر عصاره جلبک دریایی بر جذب عناصر ریزمغذی آهن و مس در گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) در سطوح مختلف شوری آب آبیاری

حمیده جعفرزاده کوشکنو1 محمد علی حکیم زاده اردکانی2 حمید سودایی زاده3 مطهره اسفندیاری4

1) دانشجوی ارشد مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک دانشگاه یزد
2) دانشیار دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی دانشگاه یزد
3) دانشیار دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی دانشگاه یزد
4) محقق پسا دکترای بیابان زدایی دانشگاه یزد

محل انتشار : ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران(6icsda.ir)
چکیده :
بهمنظور مطالعه تأثیر عصاره جلبک دریایی بر جذب عنصر ریز‌مغذی آهن و مس در گیاه دارویی نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) در تنش های مختلف شوری آب آبیاری، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یزد انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تنش شوری در چهار سطح صفر، 2، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر (از منبع کلرید سدیم) و محلول پاشی جلبک دریایی در چهار سطح صفر، 1، 2 و 4 در هزار (از منبع آسکوکلپ) بودند. پس از برداشت محصول با استفاده از روش هضم خشک (سوختن در دمای بالا) غلظت آهن و مس اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد اثر تنش شوری و محلولپاشی عصاره جلبک دریایی بر جذب کل عنصر ریز‌مغذی آهن و مس معنی‌دار بود. نتایج مقایسه میانگین‌ها نشان داد بیشترین میزان جذب آهن و مس تحت تنش عدم شوری و مصرف جلبک چهار در هزار بود که به ترتیب افزایش 32و 58 درصدی نسبت به شاهد (عدم شوری و عدم مصرف جلبک دریایی) داشتند و کمترین میزان جذب آهن و مس در شوری 4 دسی زیمنس بر متر و عدم مصرف جلبک دریایی مشاهده شد که به ترتیب نبست به شاهد کاهش17.97 و 34درصد داشتند کود بیولوژیک جلبک دریایی که در طبیعت به‌صورت تخریب پذیر بوده به‌عنوان یک منبع مهم تغذیه¬ای برای کشاورزی پایدار محسوب می¬شود که دارای تاثیرات مثبت بر رشد و عملکرد گیاهان می¬باشد به‌طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از غلظت های 2و4 در هزار جلبک دریایی در سطوح بالای تنش شوری (4 و 8 دسی¬زیمنس بر متر) منجر به کاهش اثرات منفی ناشی از تنش شوری نبست به عدم تنش شوری گردید.
کلمات کلیدی : نعناع فلفلی جلبک دریایی جذب کل عناصر