مطالعه وضعیت عسل های عرضه شده در استان قزوین و شناسایی تقلبات آنها

مطالعه وضعیت عسل های عرضه شده در استان قزوین و شناسایی تقلبات آنها

مریم امیری1 هدایت ازاد روش2

1) استادیار گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع ومکانیک،دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین ،قزوین ، ایران
2) 2- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع ومکانیک،دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین ،قزوین،ایران

محل انتشار : ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران(6icsda.ir)
چکیده :
عسل شیرابه گیاهان می باشد که توسط زنبور عسل جمع آوری و پس از تغییر ماهیت در کندو ذخیره می شود. خواص ظاهری آن مانند رنگ، عطر، طعم و غلظت به منطقه پرورش زنبور عسل، آب و هوای منطقه و نیز فصل برداشت آن بستگی دارد. جهت بررسی کیفیت و تقلبات عسل های عرضه شده استان قزوین، تعداد 32 نمونه عسل موجود سطح عرضه در سه ماهه اول سال 1398 که در فصول مختلف سال تولید و بسته بندی شده بودند، جمع آوری شد و مورد ارزیابی و بررسی آزمایشگاهی مانند اندازه گیری ساکارز، نسبت فروکتوز به گلوکز، فعالیت دیاستازی، ، هیدروکسی متیل فورفورال، هدایت الکتریکی، خاکستر و رطوبت قرار گرفتند. پس از آنالیز آماری نتایج مشخص گردید که در شاخص نسبت فروکتوز به گلوکز، 45 % ، فعالیت دیاستازی، 31 % هیدروکسی متیل فورفورال، 5/12 % و درصد ساکارز، 50 % نمونه ها دارای عدم انطباق هستند و در شاخصpH ، هدایت الکتریکی، خاکستر و رطوبت مغایرتی مشاهده نگردید. نتایج حاصله از نظر فصول مختلف سال هم مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که دو پارامتر درصد ساکارز و نسبت فروکتوز به گلوکز در فصول مختلف سال تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشته اند و در مورد دو پارامترHMF و فعالیت دیاستازی، کمترین میزان عدم انطباق در فصل زمستان مشاهده شد. علاوه بر فصول مختلف سال، نتایج حاصل از این آزمونها در عسل های دارای پروانه و فاقد پروانه های بهداشتی نیز مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که در 43 % عسل های پروانه دار و 57 % عسل های بدون پروانه دارای عدم انطباق می باشند، اما نتایج اخیر از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار نبود.
کلمات کلیدی : عسل تقلب ساکارز فعالیت دیاستازی هیدروکسی متیل فورفورال