بررسی خواص الکتروفیزیک¬وشیمیایی غده¬های سیب¬زمینی بر مبنای قطر معادل و تعیین قطر بهینه به روش هندسی

بررسی خواص الکتروفیزیک¬وشیمیایی غده¬های سیب¬زمینی بر مبنای قطر معادل و تعیین قطر بهینه به روش هندسی

عباس محسن پور1 راهب فروتن بیگباغلو2 پرویز احمدی مقدم3 عادل حسین پور4

1) دانشجوی دکترای صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز -
2) دانش آموخته دکترای مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه ارومیه، ایران -
3) دانشیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران -
4) استادیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران -

محل انتشار : ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران(6icsda.ir)
چکیده :
سیب¬زمینی یکی از محصولات مهم گیاهان غده¬ای است که بعد از برنج و گندم، بیشترین سهم را در سبد مصرفی خانوارها دارد. این محصول به علت مصارف خوراکی و صنعتی، از ارکان امنیت غذایی محسوب می¬شود و تولید آن از اهمیت ویژه¬ای برخوردار است. در این راستا؛ رسیدگی فیزیولوژیکی همزمان غده¬ها با خواص ژنتیکی بهینه¬، به علت تاثیر چشمگیر در کاهش هزینه¬ی تولید و نگهداری؛ در کانون توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در این تحقیق؛ برخی خواص فیزیکی، شیمیایی و الکتریکی سیب¬زمینی با هدف تعیین قطر بهینه¬ی غده، به منظور افزایش انبارمانی سیب¬زمینی؛ بررسی شد و نتایج با استفاده از روش بهینه¬یابی هندسی؛ تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد که غده¬ها با قطر 6 تا 7 سانتیمتر، ایده¬آل¬ترین غده¬های سیب¬زمینی جهت نگهداری در انبار است. در این قطر، مقدار پی¬اچ غده¬ها ماکزیمم بوده و بعلت پایین بودن میزان اسیدیته، از کیفیت خوراکی بالایی برخوردار است. همچنین هدایت الکتریکی در کمترین مقدار خود بوده که نشانگر پایین بودن فعالیت آبی غده¬ها و افزایش مقاومت در برابر عوامل بیماری¬زاست. غده¬ها با قطر 6 تا 7 سانتیمتر؛ بیشترین درصد ماده خشک را نیز دارا هستند که به لحاظ اقتصادی حائز اهمیت است. در این اندازه، غده¬ها بعلت تولید ماکزیمم ولتاژ؛ بیشترین املاح معدنی را دارا هستند و این املاح باعث افزایش مقاومت غده¬ها در برابر آسیب¬های مکانیکی و عوامل پاتوژنیک شده و مدت انبارمانی آن را افزایش می¬دهند.
کلمات کلیدی : درصد ماده خشک میزان اسیدیته هدایت الکتریکی ولتاژ تولیدی و قطر معادل غده