(بررسی تاثیرات سمی آفلاتوکسین و قارچ های موجود در خوراک گاوداری‌های شیری استان البرز)

(بررسی تاثیرات سمی آفلاتوکسین و قارچ های موجود در خوراک گاوداری‌های شیری استان البرز)

محمد معین یزدی1 یاسمن ابراهیم زاده اردستانی2

1) دکترای عمومی دامپزشکی (dvm) دانشگاه ازاد واحد کرج
2) دکتری حرفه ای دامپزشکی دانشگاه آزاد واحد کرج

محل انتشار : ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران(6icsda.ir)
چکیده :
خوراک دام غذای رشد یا توسعه یافته برای گاو ،گوسفند، طیور و آبزیان است . خوراک های مدرن با انتخاب دقیق و ترکیب مواد مختلف برای ارائه رژیم های غذایی بسیار مغذی تولید می شوند که هم سلامت حیوانات را حفظ می کند و هم کیفیت محصولات نهایی مانند گوشت، شیر یا تخم مرغ را افزایش می دهد. بهبودهای مداوم در رژیم غذایی حیوانات از تحقیقات، آزمایش ها و تجزیه و تحلیل شیمیایی توسط دانشمندان کشاورزی حاصل شده است.افرادی که تعدادی دام و طیور دارند از اهمیت خوراک دام با خبر هستند. البته ممکن است از فرایند تولید و عوامل مؤثر بر کیفیت خوراک دام اطلاعی نداشته باشند. همچنین ممکن است با فعالیت‌های یک کارخانه خوراک دام نیز نا آشنا باشند.آشنایی با این فرایند می‌تواند به صاحبان دام و طیور کمک کند که انتخاب‌های بهتری داشته باشند.خوراکی که آلوده به آفلاتوکسین است نه تنها موجب کاهش عملکرد و آسیب به‌سلامتی عمومی حیوان می‌شود، بلکه خطر حضور بقایای آفلاتوکسین در شیر را به همراه دارد. بیش از 50 درصد آفلاتوکسین توتال جیره از نوع B1 است و تقریباً ۱ تا ۵ درصد (۲/۲ درصد به‌طور متوسط) آفلاتوکسین B1 موجود در جیره خوراکی حیوان به‌صورت آفلاتوکسین M1 در شیر ترشح می‌شود. استانداردهای موجود در بسیاری از کشورها حداکثر مقدار مجاز آفلاتوکسین در خوراک دام و طیور را (۲۰ میکروگرم در کیلوگرم (pbb تعیین نموده‌اند. درصورتی‌که حد مجاز در ایران، ۳۰ میکروگرم در کیلوگرم تعیین شده است
کلمات کلیدی : الودگی آفلاتوکسین خوراک دام شیر