راهکارهای باززنده‌سازی بافت‌های قدیمی شهرهای تاریخی (مطالعه موردی بافت قدیمی شهرکرد)

راهکارهای باززنده‌سازی بافت‌های قدیمی شهرهای تاریخی (مطالعه موردی بافت قدیمی شهرکرد)

مصطفی جعفری دهکردی1

1) کارشناس ارشد مدیریت اجرایی دانشگاه اصفهان، اصفهان: ایران؛ دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشگاه شیراز، شیراز: ایران

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب(2icacu.ir)
چکیده :
يكي از موضوعهاي قابل مطالعه در جهت شناخت يك شهر و نحوه شكل‌گيري آن، مطالعه بافت قديم آن منطقه است. اين بافت‎ها با اينكه در مراكز شهرها قرار دارند، اغلب مساكن آنها به واسطه مصالح ناپايداري كه در آنها به كار برده شده، در حال تخريب و رها شدن است. بافت قديم شهركرد نيز از نمونه هاي بافت‌هاي قديمي با ارزشي است كه به دليل مشكلاتي، از قبيل عدم دسترسي‌هاي مناسب، انحطاط اقتصادي، فرسودگي كالبدي، فرسودگي سازمان اجتماعي و ... با تحولات كالبدي، اجتماعي و اقتصادي مواجه است. در اين مقاله، با هدف احیای بافت معماری قدیم شهرکرد و ارایه راهکارها و نظریات صاحبنظران در این زمینه به‌صورت روش توصيفي و تحليلي انجام پذیرفته است. نتايج حاصل از مطالعات میدانی و کتابخانه‌ای نشان مي‌دهد كه طرح‌هاي نوسازي و بهسازي در بافت فرسوده شهر، جز در مناطقي كه براي افراد و سازمانهاي مسئول اجراي طرح منافعي را در بر دارند، اجرايي نمي‌شوند. تاكنون در سهم ناچيزي از اين مناطق نوسازي و بهسازي صورت گرفته‌است و ديگر مناطق شهر تاكنون به جز مخروبه‌هايي كه شهرداري آنها را با قيمت هاي ناچيزي خريداري نموده و به عنوان پاركينگ عمومي مورد بهره برداري قرار داده‌اند و ديگر مناطق به دليل پايين بودن شرايط اقتصادي ساكنان اجراي طرح همچنان متوقف مانده شده است.
کلمات کلیدی : بافت قديم فضاي شهری بهسازي شهركرد