بررسی پایداری دراز مدت دهانه چاه‌ها در رسوبات هیدرات گازی دریای عمان

بررسی پایداری دراز مدت دهانه چاه‌ها در رسوبات هیدرات گازی دریای عمان

زهرا همت پور1 حسین جواهری کوپایی2 ناصر کشاورزفرج خواه3 اصغرنادری4

1) دانشجوی کارشناسی¬ارشد گروه عمران، دانشکده عمران،معماری و هنر، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2) - استادیار و عضو هيأت علمی گروه تخصصی عمران، دانشکده عمران،معماری و هنر، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3) عضو هيأت علمي پژوهشکده علوم زمین صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران
4) مشاور صنعتی پژوهشکده علوم زمین، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب(2icacu.ir)
چکیده :
هیدرات گازی نوعی ماده بلوری شبیه یخ است که در اثر فشار زیاد و دمای پایین توسط آب و گاز طبیعی تشکیل می شود. هیدرات¬های گازی نوعی انرژی با ارزش گرمایی بالا هستند. با توجه به ذخایر عظیم هیدرات¬های گازی، بسیاری از کشورها شروع به توسعه کار تحقیقاتی در سال‌های اخیر، با تمرکز بر استخراج گاز طبیعی از ذخایر هیدرات متان کرده‌اند. که کشور ایران هم به¬تازگی به این عرصه وارد شده و در حال تحقیق در زمینه هیدرات¬¬گازی موجود در دریای عمان می¬باشد. با این حال، بر خلاف منابع مرسوم مانند گاز طبیعی یا نفت، هیدرات¬های گازی ناپایدار هستند و مخازن هیدرات گازی از انواع رسوبات با سیمانتاسون ضعیف و کم تشکیل شده است و ممکن است به راحتی به دلیل تغییرات فشار و دما تجزیه شوند. ناپایداری مخازن هیدراتهای گازی، حفاری و نگهداری چاه¬ها در رسوبات حاوی هیدرات¬گازی را دشوار می¬کند. پس ازحفاری ، خصوصیات خزش مخزن هیدرات گازی باعث انقباض چاه می‏شود و این بر ایمنی حفاری و نگهداری جریان چاه تاثیر می‌گذارد. مطالعات نشان می‏دهد که انقباض چاه عمدتا ناشی از تغییر شکل پلاستیک و تغییر شکل خزش است. در این تحقیق، تجزیه و تحلیل چگونگی انقباض دهانه چاه بعد از حفر چاه در رسوبات هیدرات گازی موجود در دریای عمان مورد بحث قرار می‌گیرد.
کلمات کلیدی : خزش هیدرات گازی حفاری پایداری چاه