بررسي خواص آنتي اكسيداني پوشش خوراكي كربوكسي متيل سلولز غني شده با عصاره مرزه كوهي Satureja hortensis بر ماندگاري برگر ماهي(Hypophthalmichthys molitrix) طي دوره نگهداري در يخچال

بررسي خواص آنتي اكسيداني پوشش خوراكي كربوكسي متيل سلولز غني شده با عصاره مرزه كوهي Satureja hortensis بر ماندگاري برگر ماهي(Hypophthalmichthys molitrix) طي دوره نگهداري در يخچال

یاسمن فهیم دژبان1 مژگان قیصری2

1) گروه شیلات، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2) دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

محل انتشار : کنفرانس ملی کشاورزی و امنیت غذایی(foodsecurityconf.ir)
چکیده :
در مطالعه حاضر، توانایی آنتي اكسيداني پوشش خوراكي كربوكسي متيل سلولز غني شده با عصاره مرزه كوهي بر ماندگاری برگر تهیه شده از ماهی کپور نقره¬ای در چهار تیمار شاهد، پوشش حاوی کربوکسی متیل سلولز، کربوکسی متیل سلولز +1% عصاره مرزه کوهی، کربوکسی متیل سلولز +2% عصاره مرزه کوهی به صورت دوره¬ای طی 12 روز نگهداری در یخچال مورد ارزیابی شیمیایی و بررسی میزان پراكسايد (PV)، مقادیر تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع بازهاي نيتروژني فرار ((TVBN قرار گرفتند. با توجه به مجموع مقادیر بدست آمده، این شاخص¬ها در تمام تیمارها طی دوره نگهداری با گذشت زمان، روند افزایشی داشتند(05/0>p). اما پوشش کربوکسی متیل سلولز حاوی عصاره مرزه کوهی، سبب کند شدن روند افزایشی شاخص پراکساید، تیوباربیتوریک اسید و بازهای ازته فرار نسبت به تیمار شاهد شد. همچنین نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تیمار دارای پوشش کربوکسی متیل سلولز حاوی 2% عصاره مرزه کوهی، مقادیر کمتری از شاخص‌های فساد اکسیداسیونی را نسبت به پوشش دارای 1% عصاره مرزه کوهی در روزهای انتهایی دوره نگهداری نشان داد(05/0p>). پوشش کربوکسی متیل سلولز حاوی 2% عصاره مرزه کوهی، فساد اکسیداتیو را در برگر ماهی به طور معنی¬داري نسبت به سایر تیمارها کاهش داده است و می¬تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی سبب تأخیر فساد شیمیایی و افزایش عمر ماندگاری برگر ماهی شود.
کلمات کلیدی : برگر ماهی کربوکسی متیل سلولز مرزه کوهی ارزیابی شیمیایی کپور نقره¬ای