بررسی رابطه بین هوش هیجانی با استرس و فرسودگی شغلی مدیران پرستاری بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران

بررسی رابطه بین هوش هیجانی با استرس و فرسودگی شغلی مدیران پرستاری بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران

محمد زارع زاده1 مهدی رعدآبادی2 محمدحسین غفوری3

1) استاد یار گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
2) دکترای اقتصاد سلامت، مرکز تحقیقات مدیریت و سیاستگذاری سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
3) دانشجوی دکترای اقتصاد سلامت، گروه اقتصاد سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

محل انتشار : سومین کنفرانس بین المللی تحقیقات پیشرفته در مدیریت و علوم انسانی مونیخ، آلمان(huconf.com/3rd)
چکیده :
هوش هیجانی یک دسته از توانایی‌ها و مهارت‌های غیر شناختی است که توانایی موفقیت فرد در مقابله با فشارهای محیطی به ویژه فرسودگی شغلی را افزایش می‌دهد. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه هوش هیجانی، استرس و فرسودگی شغلی مدیران و پرستارهای بیمارستان های دولتی شهر تهران انجام شد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی است که به صورت مقطعی و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، بر روی 150 نفر از پرستاران و مدیران بیمارستان های شهر تهران انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. داده ها به شیوه لیکرت جمع آوری شده و با استفاده از آزمون‌های تی و همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج آزمون همبستگی پیرسون رابطه معنی داری بین استرس شغلی با هوش هیجانی و فرسودگی مشاهده شد. میانگین تکرار فرسودگی 15/2 با انحراف معیار 78/1 بوده و شدت فرسودگی دارای میانگین 3/2 با انحراف معیار 95/1 بوده است. برخورداری از هوش هیجانی منجر به کاهش فرسودگی و استرس شغلی پرستاران خواهد شد؛ لذا پیشنهاد می‌شود بیمارستان‌های تهران برای کاهش فرسودگی شغلی پرستاران نسبت به برگزاری دوره‌های آموزشی لازم مبادرت ورزند.
کلمات کلیدی : فرسودگی شغلی استرس شغلی هوش هیجانی مدیران پرستاری