اثر قارچ میکوریز بر جذب فسفر و پتاسیم و صفات کیفی خیار گلخانه¬ای

اثر قارچ میکوریز بر جذب فسفر و پتاسیم و صفات کیفی خیار گلخانه¬ای

اصغر مارزی زاده1 صاحبعلی بلندنظر2

1) دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
2) استاد گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

محل انتشار : هفتمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران(7icsda.ir)
چکیده :
این آزمایش به منظور بررسی اثر دو گونه قارچ میکوریز بر جذب برخی عناصر و صفات کیفی خیار گلخانه¬ای رقم ناگین، در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با سه تکرار، درگلخانه گروه علوم باغبانی دانشگاه تبریز اجرا گردید. تیمارها عبارت بودند از همزیستی با قارچ میکوریز (Diversispora versiformis و Rhizophagus intraradices) و عدم تلقیح با قارچ به عنوان شاهد بود. صفات مورد ارزیابی شامل غظت فسفر و پتاسیم در برگ¬ها، ظرفیت آنتی¬اکسیدانی، محتوای مواد جامد محلول (TSS) میوه، pH و EC عصاره میوه، کلروفیل کل میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون میوه، کلروفیل و کاروتنوئید برگ بودند. نتایج نشان داد که استفاده از قارچ میکوریز موجب بهبود شاخص¬های کیفی میوه و جذب عناصر غذایی نسبت به گیاهان شاهد شد. این اثرات نشان دهنده قدرت بالای قارچ¬های میکوریز در جذب عناصر غذایی می¬باشد که با یک مکانیسم خاص آب و مواد مغذی را که برای گیاه غیر قابل دسترس هستند را فراهم می¬کند و از این طریق بر جذب عناصر غذایی و بهبود صفات کیفی خیار گلخانه¬ای اثر می¬گذارند.
کلمات کلیدی : واژه‌های کلیدی: خیارگلخانه¬ای قارچ میکوریز عناصر غذایی کیفیت میوه