مروری بر روش های استخراج روغن های ضروری و کاربرد آن ها در صنایع غذایی

مروری بر روش های استخراج روغن های ضروری و کاربرد آن ها در صنایع غذایی

اسماعیل غنیمتی1 حسین زارع ولوکلائی2

1) دانشجوی کارشناسی مهندسی شیمی، مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بوئین زهرا، بوئین زهرا، قزوین، ایران
2) استادیار گروه مهندسی شیمی، مواد و پلیمر، مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بوئین زهرا، بوئین زهرا، قزوین، ایران

محل انتشار : همایش ملی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت (fssh.ir)
چکیده :
روغن¬های ضروری مایعات غلیظی از مخلوط پیچیده ترکیبات فرار هستند که از بخش¬های مختلف گیاهان استخراج می¬شوند. اسانس¬ها منبع خوبی از چندین ترکیب زیست فعال هستند که دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی می¬باشند. تکنیک¬های مختلفی برای استخراج روغن¬های ضروری مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین تحقیقات گسترده¬ای بر روی پارامترهای مختلفی که بر عملکرد و کیفیت اسانس مورد نظر تأثیر می¬گذارد، انجام شده است. پارامترهایی مانند نسبت حلال به خوراک، دمای مخلوط در حال جوش، اندازه ماده خام و زمان استخراج تأثیر قابل توجهی بر عملکرد و کیفیت اسانس استخراج شده دارند. امروزه استفاده از اسانس‌ها به عنوان افزودنی‌های طبیعی برای افزایش ماندگاری محصولات غذایی، به دلیل خطر استفاده از نگهدارنده‌های مصنوعی، مورد توجه روزافزونی قرار گرفته است. گروه‌های اصلی اسانس¬ها مانند ترپن‌ها و ترکیبات فرار معطر، بدون تأثیر بر کیفیت، نقش کلیدی در ایمنی مواد غذایی دارند. روغن¬های ضروری را می‌توان در بسته‌بندی مواد غذایی گنجاند، که می‌توانند کارکردی به نام بسته‌بندی فعال ارائه دهند. این روغن¬ها می¬توانند ماتریس مواد بسته بندی را اصلاح کنند و در نتیجه خواص بهبود یافته را ارائه دهند. در این تحقیق مروری به بررسی اسانس‌ها از جمله منابع، ترکیب شیمیایی، روش‌های استخراج، و کاربرد اسانس¬ها در نگهداری محصولات غذایی پرداخته شده است.
کلمات کلیدی : روغن های ضروری ترکیبات فرار صنایع غذایی روش های استخراج نگهدارنده