بررسی رابطه بین افسردگی، تغذیه و ترجیح غذایی

ساحل متقی1 هیمن مهمان نواز2

1) دانشیار دامپزشکی گرایش فیزیولوژی دامپزشکی،دانشگاه شهید باهنر کرمان،ایران
2) دانشجوی کارشناسی ارشد دامپزشکی گرایش فیزیولوژی،دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

محل انتشار : همایش ملی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت (fssh.ir)
چکیده :
مسئله مورد مطالعه و اهداف: افسردگی یک بیماری شایع روانی است. تغذیه در بروز، پیشگیری، پیشرفت و درمان افسردگی نقش دارد و هدف این مطالعه بررسی رابطه بین افسردگی، تغذیه و ترجیح غذایی میباشد. روش پژوهش: با به کار بردن کلیدواژه ها depression، diet وFood preference در پایگاه های علمی pubmed، Google Scholar ،Scopus Elsevier در بازه زمانی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۳ مقالات منتشر شده را بررسی و تعداد ۱۶ مقاله که مرتبط بودند به مطالعه ورود پیدا کردند. یافته ها: علت افسردگی عدم تعادل در نوروترانسمیترهایی مانند سروتونین، دوپامین، نورآدرنالین و گلوتامات، اختلال در تنظیم مسیرهاي التهابی و آسیب هاي اکسیداتیو میباشد، که این عوامل در نهایت با کاهش غلظت پلاسمایی آنتی اکسیدانهاي مهمی مانند ریز مغذی هایی مثل انواع ویتامین ها، مواد معدنی مهم و اسید های آمینه همراه هستند. الگوهای غذایی سالم و ناسالم دو دسته شناخته شده موثر در افسردگی هستند که با توجه به تست های معتبر روانشناختی و روانپزشکی الگوی غذایی سالم، اثرات کاهشی را روی افسردگی تایید میکند. نتایج: بررسی مطالعات نشان داد که اجتناب از غذاهای ناسالم در کنترل و درمان افسردگی موثر است و مصرف غذای سالم خطر ابتلا به افسردگی را کاهش میدهد. واژگان کلیدی: افسردگی، ترجیح غذایی، الگوهای غذایی، تغذیه، درمان افسردگی
کلمات کلیدی : افسردگی ترجیح غذایی الگوهای غذایی تغذیه درمان افسردگی