بررسی کاربرد حسگرهای زیستی برای تعیین بقایای آنتی بیوتیک¬ها در مواد غذایی

بررسی کاربرد حسگرهای زیستی برای تعیین بقایای آنتی بیوتیک¬ها در مواد غذایی

نرمین نظامدوست ثانی1 محمود رضازاد باری2 محمد علیزاده خالد آباد3 صابر امیری4

1) دانشجوی دکترا، زیست فناوری موادغذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران
2) دکترا،گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران
3) دکترا،گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران
4) دکترا،گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران

محل انتشار : همایش ملی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت (fssh.ir)
چکیده :
آنتی بیوتیک¬ها یکی از آلاینده¬های آلی پایدار هستند که با گسترش پاتوژن¬های مقاوم مشخص می¬شوند. آنتی بیوتیک¬ها بویژه در کشورهای در حال توسعه بطور عمده در بخش¬های کشاورزی (دامداری، آبزی پروری و گیاهان)، پزشکی، دندانپزشکی و صنایع غذایی استفاده می¬شوند. نگرانی¬های عمده مربوط به بقایای آنتی بیوتیک¬ها در مواد غذایی یا محیط زیست عبارتند از آلرژی، توسعه مقاومت ضد باکتری، آلودگی محیط زیست، خسارت اقتصادی به صنایع غذایی، مصرف کنندگان و ایمنی مواد غذایی. اخیراً نظارت بر بقایای آنتی بیوتیک¬ها در غذاها به یکی از دغدغه¬های اصلی برای تولید مواد غذایی ایمن تبدیل شده است. حسگرهای زیستی به دلیل تشخیص فوری، راحتی در استفاده، نظارت در محل و قابلیت حمل، توجه زیادی به خود جلب کردند. در این مقاله مروری مقالات منتشر شده مربوط به تشخیص بقایای آنتی¬بیوتیک از Pubmed ، Google Scholar و E-Journals ISI بررسی شدند، در نتیجه مطالب در مورد آنتی بیوتیک¬ها بویژه پنی سیلین¬ها، اثرات بهداشتی آنتی بیوتیک¬ها، عوارض صنعتی بقایای آنتی بیوتیک¬ها، دلایل وجود بقایا و استراتژی¬های جلوگیری یا کاهش بقایای آنتی بیوتیک¬ها، پیشرفت¬ها و روندهای اخیر در زمینه حسگرهای زیستی برای تعیین کمی آنتی بیوتیک¬ها در این مقاله گردآوری شد.
کلمات کلیدی : آنتی¬بیوتیک بقایای آنتی¬بیوتیکی زیست حسگر