مروری بر روش‌های استخراج پکتین و کاربردهای آن

صدیقه گنجی زاده زواره1 فریده مدنی2 آناهیتا معروفی3

1) کارشناس ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران
2) کارشناس ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران
3) کارشناس ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران

محل انتشار : همایش ملی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت (fssh.ir)
چکیده :
با افزایش روزافزون جمعیت کره زمین، میزان تولید محصولات غذایی و همچنین ضایعات حاصل از تولید روز به روز روبه افزایش است. که این امر سبب ایجاد آلودگی محیط زیست می‌شود. بازیافت پسماندها و ضایعات صنعت غذا یکی از روش‌های مفید محافظت و کاهش آلودگی محیط زیست است. استخراج پکتین از ضایعات گیاهی حاصل از تولیدات صنعتی یکی از این موارد است. بازیابی پکتین از ضایعات به دلیل ویژگی‌های عملکردی فراوان و متفاوت آن مورد توجه فعالان صنعت غذا قرار گرفته است. ویژگی‌هایی همچون: قوام دهندگی، امولسیون کنندگی، بافت دهندگی و تثبیت کنندگی در صنایع مختلفی همچون صنعت غذا ، صنایع داروسازی و همچنین در پزشکی به دلیل اثرات سلامتی بخش آن بر بهبود کیفیت سلامت انسان مطرح است. تحقیقات فراوانی در جهت یافتن منابع جدید و متفاوت حاوی پکتیکن و همچنین روش‌های استخراج نوآورانه با حفظ و ایجاد ویژگی‌های مطلوب‌تر انجام شده است. هدف از این پژوهش، مرور روش‌های نوین استخراج پکتین و مقایسه آن با روش مرسوم استخراج (استخراج اسیدی) و همچنین، بررسی کاربردهای پکتین در صنایع غذایی و پزشکی است. نتایج پژوهش‌های فراوان انجام شده نشان داد که می‌توان با به کارگیری روش‌های نوین استخراج، ضمن حفظ کیفیت، راندمان بهره‌وری استخراج پکتین را افزایش داد.
کلمات کلیدی : بازیافت پکتین استخراج کاربرد پکتین