بررسی تغذیه و تاثیر آن بر سلامت، از دیدگاه طب ایرانی

مجتبی ولی زادگان ارجمند1

1) دانشجوی دکتری حرفه ای طب سنتی، دانشگاه بین المللی TITU

محل انتشار : همایش ملی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت (fssh.ir)
چکیده :
سابقه و هدف: پرداختن به مبحث تغذیه و غذا نقش بسزایی در حفظ سلامتی و دوری از ابتلاء به بیماری ها دارد. در واقع تامین غذا برای بدن یک نیاز دائمی است که از ابتدای پا نهادن به این دنیا و شروع زندگی دنیوی، آغاز و تا پایان عمر انسان با او همراه خواهد بود. غذا باید شاخصه های مختلفی برای مصرف داشته باشد که از جمله مهمترین آن ها می توان به تامین انرژی بدن و جایگزینی مواد تحلیل رفته بدن انسان اشاره نمود. در مکتب طب ایرانی، تغذیه و آداب آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا جایی که کیفیت و کمیت غذاها به صورت جزء به جزء دسته بندی شده اند.مواد و روش ها: این پژوهش، یک روش کتابخانه ای به منظور یافتن و بررسی نکات مربوط به تغذیه با رجوع به منابع طب سنتی ایران مانند: قانون فی الطب ، خلاصه الحکمه و الاغراض الطبیه و المباحث العلانیه ، کتب نوشته شده توسط پزشکان متخصص طب سنتی ایران مانند:دهکده سلامتی، تغذیه در طب ایرانی و مروری بر کلیات طب سنتی ایران و پایگاه های علمی بین المللی نظیر PubMed,scopus, google schola مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: در طب سنتی ایران از اقدامات پیش گیرانه و قبل از ابتلاء به بیماری ها به عنوان یک اصل یاد شده است و شناخت کیفیت و ماهیت غذا ها در درجه اول اهمیت از اصلاح سبک تغذیه قرار دارد.حفظ سلامتی بر اساس اصلاح سبک تغذیه در طب ایرانی بر سه اصل مهم شناخت مزاج، نوع تغذیه و کیفیت غذای مصرفی استوار است، نوع تغذیه به غذاهای اصلی انسان، طبیعت انواع غذا، کیفیت غذا، کیفیت ماده هضم شده پس از مصرف غذا و انواع غذا با توجه به میزان انرژی تولید شده از آن پرداخته شد.تیجه گیری: علم طب سنتی ایران مبحث تغذیه را از مهم ترین مسائل مورد بحث در سلامتی انسان ها می داند و بر این اساس اصلاح سبک تغذیه را با بررسی انواع غذا و تاثیر مصرف آن ها بر اندام ها و عملکرد اندام های بدن به صورت مو شکافانه ای تقسیم بنده نموده است. و هر شخص با توجه به شناخت طبیعت بدن خویش و اطلاع از نحوه تاثیر غذاها بر بدن می تواند از این تدابیر جهت حفظ سلامتی و دور ماندن از ابتلاء به بیماری ها استفاده کند.
کلمات کلیدی : غذا تغذیه سلامتی طب سنتی ایران