اثر پایه و قارچ میکوریز بر برخی شاخص¬های کمی و کیفی خیار گلخانه¬ای

اثر پایه و قارچ میکوریز بر برخی شاخص¬های کمی و کیفی خیار گلخانه¬ای

اصغر مارزی زاده1 صاحبعلی بلندنظر2 جعفر حاجی¬لو3 ماهرخ رجبی4

1) دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
2) استاد گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
3) استاد گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
4) دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

محل انتشار : صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست به همراه پنجمین همایش ملی جنگل ایران (envprouma.ir)
چکیده :
خیار یکی از مهمترین محصولات گلخانه¬ای محسوب می¬شود. با توجه به حساس بودن خیار به آفات و بیماری¬ها و دمای پایین خاک، بیماری¬های خاکزاد، دسترسی به رهیافتهایی که منجر به افزایش مقاومت این سبزی در برابر این مشکلات ¬شود بسیار مهم است. بدین منظور آزمایشی با هدف بررسی اثر پایه و قارچ میکوریز بر برخی شاخص¬های کمی و کیفی خیار گلخانه¬ای، در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، درگلخانه گروه علوم باغبانی دانشگاه تبریز اجرا گردید. تیمارها عبارت بودند از پیوند خیار رقم ناگین روی دو پایه کدوی شینتوزا، روت پاور و همزیستی با دو گونه قارچ میکوریز (Diversispora versiformis و Rhizophagus intraradices) و گیاهان غیرپیوندی تلقیح نشده با قارچ میکوریز به عنوان شاهد بود. صفات مورد ارزیابی شامل عملکرد تک بوته، قطر میوه، طول و شکل میوه، درصد کلونیزاسیون ریشه، بودند. نتایج نشان داد که استفاده از پایه و قارچ میکوربز موجب بهبود برخی شاخص¬های کمی و کیفی نسبت به گیاهان شاهد شد. این یافته¬ها نشان می¬دهد که استفاده از پایه و قارچ میکوریز به طور قابل توجهی به افزایش عملکرد محصول کمک می¬کند و بعنوان یکی از راهکارهای موثر در بهبود شاخص¬های کمی و کیفی خیار گلخانه¬ای در شرایط کشت خاکی پیشنهاد می¬گردد.
کلمات کلیدی : پیوند عملکرد کیفیت میوه همزیستی