بهره وری و کارایی انرژی در تولید سیب زمینی دشت اردبیل

بهره وری و کارایی انرژی در تولید سیب زمینی دشت اردبیل

پری ناز چاوشی1 قادر دشتی2 باب اله حیاتی3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد، اقتصاد کشاورزی، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه
2) استاد، اقتصاد کشاورزی، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
3) استاد، اقتصاد کشاورزی، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

محل انتشار : سومین کنفرانس ملی مدیریت سبز پسماند(gmbtuma.ir)
چکیده :
بخش کشاورزی به سبب سهم قابل¬توجه در تولید ناخالص داخلی و اشتغال همواره یکی از بخش‏های اصلی در اقتصاد کشورهای در حال توسعه، بخصوص ایران بشمار می¬رود. در دنیای در حال تحول امروزی جهت رفع نیازهای غذایی جمعیت رو به رشد، تهیه غذا از اولین مرحله تولید تا آخرین چرخه این زنجیره، شدیدا به انرژی متکی است. از اینرو نظر به مصرف انواع عوامل تولید مانند کود شیمیایی و آب آبیاری توجه خاص به میزان مصرف انرژی در فرایند تولید محصولات کشاوری منجمله سیب زمینی دشت اردبیل حائز اهمیت می¬باشد. بدین ترتیب هدف مطالعه حاضر ارزیابی شاخص¬های انرژی در تولید محصول مزبور است. داده های لازم از طریق تکمیل پرسشنامه از سیب زمینی¬کاران منطقه جمع‏آوری گردید. با تبدیل مقادیر نهاده¬ها و ستاده به معادل انرژی شاخص¬های بهره وری انرژی، کارایی انرژی و بهره خالص محاسبه شد. نتایج نشان داد متوسط شاخص های مزبور یعنی بهره وری و کارایی انرژی به ترتیب ۱۴/۳ و ۷۰/۰ کیلوگرم بر مگاژول می¬باشد. کارایی انرژی در مورد سیب زمینی بزرگتر از یک بوده و حکایت از کارآمدی مصرف انرژی در کشت گندم در منطقه دارد. توصیه می¬شود کشاورزان با از بین بردن عوامل عدم کارایی، میزان بهره¬وری و کارایی انرژی را افزایش دهند.
کلمات کلیدی : انرژی بهره وری دشت اردبیل سیب زمینی کارایی